Risico’s bij Via Ferrata!

  Kies de juiste moeilijkheidsgraad voor de via ferrata

Soorten klettersteigs en moeilijkheidsgraden

Via Ferrata’s vind je in alle soorten terrein. Van de vroegere Dolomietenklassiekers tot de (vaak familiegerichte) oefenroutes in vele bergdalen. Toerismebureaus en lokale overheden zijn tegenwoordig vaak de initiatiefnemen van nieuwe routes, veelal met vlotte bereikbaarheid en aansluitend op courante wandelroutes of nabij kabelbanen en horeca. Maar het kan ook gaan om een zware hooggebergtetocht die gletsjeroverschrijding vergt of naar fysiek uitdagend sportklimmen neigende ‘Sport-klettersteig’ waarbij soms het uiterste geëist wordt op technisch en fysiek vlak.

Een Via Ferrata wordt geklasseerd volgens aanloop, lengte, tijdsduur, aantal hoogtemeters, terrein, type, … De informatie die je vindt in toeristische info, op internet of in topoboekjes, alsook mondeling, moet je telkens interpreteren in relatie tot van je eigen kennis en kunnen. Het is vanzelfsprekend dat een Via Ferrata voor de één gemakkelijk maar voor de ander extreem moeilijk kan zijn, dit afhankelijk van de eigen fysieke conditie en technische bagage.

De moeilijkheidsgraad van een klettersteig wordt beïnvloed door een aantal belangrijke factoren die worden opgenomen in de gids, (ook topo genoemd) van die klettersteig, waarna men een algemene uitspraak doet over de moeilijkheid van die klettersteig. Deze algemene uitspraak is meestal afgekort. Vergewis je ervan dat je weet waarvoor ze staat alvorens een klettersteig te starten.
Het meest gebruikt zijn de alpine afkortingen in het Frans.

Vergelijking:

Frans

Schall

Hüsler

Beschrijving

F

A

K1

Gemakkelijk (facile)

PD

B

K2 (K3)

Weinig moeilijk (peu difficile)

AD

C

K3

Tamelijk moeilijk (assez difficile)

D

C (D)

K4

moeilijk (difficile)

TD

D

K5

Zeer moeilijk (très difficile)

ED

E

K6

Extreem moeilijk (extrèmement difficile)

In het Italiaans wordt TD, MOD en houdt MD het midden tussen PD en AD.

Er zijn verschillende moeilijkheidsnotaties in gebruik, niet alleen per land, maar ook nog eens doordat er meerdere schalen gebruikt worden. Hier een vergelijkende tabel die al iets meer duidelijkheid geeft:

Weer: respect voor onweersbuien
Wanneer je langs een Via Ferrata naar een bergtop klimt (of op een rotswand lager in het dal), dan brengt dat bepaalde risico’s met zich mee. Een goede voorbereiding kan deze risico’s aanzienlijk beperken of beheersbaar maken. Hieronder worden een aantal risicofactoren opgesomd waarmee je best rekening houdt:

In de bergen kan het weer heel snel omslaan. ’s Ochtends kan het nog prachtig helder weer zijn, wat ’s middags heel snel kan omslaan in regen en in het ergste geval onweer.
De staalkabels waaraan je jezelf zekert zijn een prima geleider als de bliksem daarop inslaat: levensgevaarlijk dus. Zorg ervoor dat je vooraf goed geïnformeerd bent over de weersvoorspellingen ter plaatse én informeer vlak voor je vertrek ook nog eens. Deze informatie is veelal ook te verkrijgen in berghutten. Wanneer een onweer sneller opkomt, aarzel dan niet om rechtsomkeer te maken of een vluchtroute te kiezen…

Steenslag
Een specifiek gevaar in de bergen vormt steenslag. Doordat er vaak klimmers boven je in de route zitten, kan er steenslag veroorzaakt worden en je kan ook niet al te ver weg springen. Een helm is een must om veilig te klimmen. Waarschuw andere klimmers als steenslag zich voordoet door “Stein!” (Oostenrijk), “Caillou!” (Frankrijk) of in Italië “Sasso!” te roepen. Blijf bij zo’n waarschuwing zo dicht mogelijk tegen de wand en kijk vooral niet omhoog om te controleren of er echt steenslag is!

Voorbereiding
Zorg voor een goede voorbereiding, zowel qua informatie als naar het eigen kunnen en fitheid … en dat van je tochtgenoten! Weeg goed af hoe zwaar een bepaalde route is en hoe lang je erover zal doen. Doe liever iets korter en makkelijker dan je direct te overgalloperen. Overschatting kan een groot probleem zijn, niemand heeft er iets aan als halverwege de route blijkt dat deze toch te moeilijk was of dat je het conditioneel niet aankon… met een grotere kans op vallen als resultaat.

Zoals bij elke tocht in de bergen is het meenemen van een Reddingsdeken, ehbo set en een fluitje geen overbodige luxe. Natuurlijk zorg je ook voor voldoende water en versnaperingen.

Valpartij
Onthoud goed dat een ViaFerrata-set of absorber gemaakt is om het risico op een dodelijke val te verminderen, maar dat dit niet betekent dat je er geen kwetsuren aan zal overhouden. Je kan dit best vergelijken met een airbag in de auto… ’t is niet omdat je dat hebt dat je wil botsen toch ?

Overzicht Kennisbank Via Ferrata / KlettersteigGa terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel