Ijspickels en ijsbijlen

Bij sneeuw en ijs is een pickel of een ijsbijl een onmisbaar artikel. Pickels bieden extra steun tijdens het lopen en ijsklimmen en kunnen als rem dienen indien u onverhoopt valt. Bij een pickel loopt de kop vrij vlak zodat je hem goed als steun kunt gebruiken tijdens het lopen in de sneeuw ('wandelstok-functie').Bij een ijsbijl is de kop een stuk hoekiger en bij extreme ijsbijlen ontbreekt vaak een schoffel of hamer.

De juiste pickel kies je op basis van drie dingen: je lengte, gewicht en de activiteit die je wilt gaan uitvoeren. Wil je bergwandelen of wil je gaan watervalklimmen? Dit is belangrijke informatie bij het maken van je keuze.
Het CE-keurmerk kan helpen met het maken van de juiste keuze. Is de pickel voorzien van de CE-code 1, dan betekent dit dat het een traditionele bergsportbijl is. Metr de CE-code 2 is de bijl sterk genoeg voor technisch klimmen. Deze ijsbijlen zijn over het algemeen zwaarder en duurder.

Waaruit bestaat een Pickel & ijsbijl.

 • Kop: De kop bestaat uit de doorn, de schoffel en in veel gevallen een karabineroog. De kop is meestal gemaakt van een staallegering. Bij gereedschap speciaal voor steile ijswanden en gemixt rots-en-ijsklimmen heb je weinig aan de schoffel, deze kan dan vervangen worden door een hamer. Een ijsbijl met hamer is vaak wat lichter.
 • Doorn: Dit is het scherpe deel van de pickel/ijsbijl, ideaal voor vasthaken en gebruik in sneeuw of ijs. Het is tevens het deel dat gebruikt wordt bij zelfredding. Bij een doorn is het belangrijk om te kijken naar de kromming en punt.
 • De kromming is de hoek van de doorn ten opzichte van de steel. Een hoek van 65º tot 70º is typerend voor pickels, terwijl een hoek van 55º tot 60º gebruikelijk is bij technische ijsbijlen en ander gereedschap.
 • De punt van de doorn kan gekromd of recht zijn. Voor ijsbijlen waar losse doorns voor beschikbaar zijn zie je hieraan goed wat het type doorn is. 
 • Schoffel: De brede schopachtige schoffel wordt met name gebruikt om treden of zitjes uit te hakken in sneeuw of ijs. De schoffel geeft goede grip tijdens zelfzekeren (met de schoffel naar voren gericht). Dit levert een stevig anker op en gemakkelijkere toegang tot diverse zekertechnieken.
 • Karabineroog: Dit gat in de kop van een pickel/ijsbijl wordt gebruikt voor het bevestigen van een polsband en soms een karabiner.
 • Steel: Worden gemaakt van aluminium, koolstofvezel of staal. Kiezen tussen verschillende materialen is altijd een afweging tussen gewicht en kracht. Zwaardere stelen zijn over het algemeen sterker, hoewel lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel ook zeer sterk zijn (alleen zijn deze een stuk duurder).
  • Pickels hebben rechte stelen en zijn beter geschikt voor zelfzekeren of voor gebruik als een anker. Gereedschap met een rechte steel leent zich daardoor goed voor de traditionele bergsport.
  • IJsbijlen hebben gekromde stelen en zijn beter geschikt voor gebruik bij ijs. Gekromd gereedschap leent zich daardoor goed voor technische bergsport en ijsklimmen.
  • Sommige stelen zijn deels of volledig bedekt met een rubberen laag voor extra grip. Daarnaast kan sporttape gebruikt worden om extra grip te creëren of je kunt handschoenen met rubberen palmen dragen voor extra wrijving.
 • Punt: Het metalen uiteinde van de pickel/ijsbijl is de scherpe punt die sneeuw en ijs doorboort. De punt wordt vooral gebruikt om het evenwicht te bewaren tijdens het lopen op sneeuw en ijs, je gebruikt de pickel dan in feite als een wandelstok. Bij veel pickels voor steile ijswanden en gemixt klimmen is de punt definitief verwijderd. 
  Ter bescherming voor de scherpe punt van de pickel zijn er protectors.
 • Een polsband zorgt ervoor dat gereedschap niet zomaar kan vallen. Kortere polsbanden maken het makkelijker om de controle over het gereedschap terug te krijgen tijdens een val. Kies voor een korte band als je gaat ijsklimmen.Een lange polsband is veelal even lang als de pickel/ijsbijl zelf.

Keuzehulp
Onderstaande tabel kan gebruikt worden als richtlijn voor het kiezen van de juiste lengte.
Je lengte (cm)    Lengte pickel/ijsbijl (cm)
    <170                                 50-60
 172-180                            60-70
    >180                                 60-75

Sorteer op
 • AustriAlpin PRINZ assistent ijsgereedschap
  AustriAlpin PRINZ assistent ijsgereedschap

  Nieuw gevormd mini-ijsgereedschap. Vlak ijsgereedschap voor noodgevallen om de volger te zekeren. Geen CE. Ijs canyoning, ijsklimmen, bergsporten, tactische uitrusting. Gewicht: 295 gram. Lengte: 35 cm. Zeer plat.

  € 67,00
 • AustriAlpin PRINZ.ESSIN assistent ijsgereedschap
  AustriAlpin PRINZ.ESSIN assistent ijsgereedschap

  Nieuw gevormd mini-ijsgereedschap, verkrijgbaar als assistent ijsgereedschap met ergonomische handgreep. Geen CE. Ice canyoning, ijsklimmen, bergsporten, tactische uitrusting. Gewicht: 338 g. Lengte: 36cm. Met polymeer handvat.

  € 75,00
 • Black Diamond Spectre Ice Piton
  Black Diamond Spectre Ice Piton

  Kritieke bescherming voor dun ijs en gemengde lijnen, de Spectre kan in bevroren graszoden worden gedreven, in sleuven worden gestoken of ingeklemd tussen ijzige scheuren. Agressieve houweel en tanden. Met een verstelbare tilband.

  € 45,00 € 42,95
 • Edelrid Attila Lite
  Edelrid Attila Lite

  Ultralichte, compacte ijsbijl voor ijscanyoning, ski- en gletsjertochten. Licht gebogen aluminium schacht en gehard stalen plectrum maken licht werk in steil, bergachtig terrein. Zwaartepuntmarkering voor T-ankeropstelling.

  € 85,00 € 81,49
 • Edelrid Race ijsbijl
  Edelrid Race ijsbijl

  Ideaal voor het gebruik bij tourskiën of bij lichte klimpassages op ijs en fijn en perfect voor ice canyoning. Voorzien van een verstelbare, gevoerde polsband, die in elke situatie zorgt voor een veilige grip! Gewicht: 325 g.

  € 69,95 € 52,50
 • Petzl Spike & Ijsbijl punt bescherming
  Petzl Spike & Ijsbijl punt bescherming

  Is een setje waarbij je de pick (doorn) en spike (punt) van je pickels en ijsbijlen kunt beschermen. Met deze bescherming kun je de bijlen veilig vervoeren.

  € 6,05
 • Petzl Sum'Tec ijshamer
  Petzl Sum'Tec ijshamer

  Is een technische pickel met eigenschappen van een lichte ijsbijl.
  De punt van deze pickel is te vervangen en de steel is gemaakt van lichtgewicht aluminum. Lekker licht om mee de canyoning in de winter mee te nemen.

  € 170,00 € 153,99
 • Petzl Gully Ice Axe Hammer
  Petzl Gully Ice Axe Hammer

  Ultralichte ijsbijl voor technisch bergbeklimmen en steil skiën. De taps toelopende banaanvormige plectrum en de TRIGREST-handsteun (verstelbaar zonder gereedschap) zorgen voor de vereiste prestaties op technische secties.

  € 145,00
 • Petzl Gully Ice Axe Adze
  Petzl Gully Ice Axe Adze

  Ultralichte ijsbijl voor technisch bergbeklimmen en steil skiën. De taps toelopende banaanvormige plectrum en de TRIGREST-handsteun (verstelbaar zonder gereedschap) zorgen voor de vereiste prestaties op technische secties.

  € 145,00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel