Pulley / Katrol systeem

  Takelsystemen inzetbaar voor verschillende toepassingen in de buitensport, onder andere tijdens reddingen en/of evacuaties of voor (het op spanning brengen van) takelsystemen.

Een katrol is een wiel op een as of een as die is ontworpen om beweging van richting te veranderen of overdracht van kracht tussen de as en kabel of riem te ondersteunen. ... Het aandrijfelement van een katrolsysteem kan een touw, kabel, riem of ketting zijn.
Katrolsystemen worden gebruikt om een mechanisch voordeel te bereiken, waarbij de hoeveelheid uit geoefende kracht wordt vermenigvuldigd om grotere krachten op een last uit te oefenen. 
Ze worden meestal gebruikt voor het slepen en heffen van lasten, maar kunnen ook worden gebruikt om spanning aan te brengen binnen een systeem zoals in een spanlijn.
Kracht is een invloed die zowel grootte als richting heeft en wordt meestal gegeven in de dynamische eenheid van Newton (N) of kg. . In het voorbeeld houd ik geen rekening met de effecten van vectorhoekkrachten of de wrijvingscoëfficiënten

Diagram showing a pulley system with a 4:1 mechanical advantage Dit katrolsysteem biedt een mechanisch voordeel van 4:1. De gebruiker moet een kracht van 25 kg uitoefenen om deze last van 100 kg op te tillen, voor elke 4 meter touw die de gebruiker door het katrolsysteem trekt, wordt de last slechts 1 meter geheven.

Als we het aantal touwen tellen dat daadwerkelijk de last ondersteunt of er kracht op uitoefent, en dan het gewicht van de last gelijkelijk over hen verdeelt, zouden we gemakkelijk in staat moeten zijn om het algehele mechanische voordeel van het katrolsysteem te berekenen.

In dit voorbeeld zijn er vier secties touw die de last ondersteunen en kracht uitoefenen. Dus het gewicht van de lading (100 kg), gedeeld door het aantal ondersteunende delen van touw (4), moet ertoe leiden dat elk touw een kwart (25 kg) van het totale gewicht van de lading draagt. De gebruiker kan via de omleiding (katrol D) met een kracht van 25 kg de last van 100 kg optillen.

Sorteer op
 • Petzl JAG Systeem
  Petzl JAG Systeem

  Deze takelset is voor verschillende toepassingen inzetbaar, onder andere tijdens reddingen en/of evacuaties of voor (het op spanning brengen van) takelsystemen. Het Petzl Jag Systeem is altijd direct klaar voor gebruik.

  € 234,00
 • Nieuw 2023

  Petzl Pro Traxion
  Petzl Pro Traxion

  Is een hoog rendement touwklem geschikt voor touwen met een diameter van 8 tot 13 mm en kan worden gebruikt als katrol, touwklem en katrolkabelklem. Geschikt voor het heffen van zware lasten.

  € 160,00
Sorteer op

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel