Hoe werkt een Via Ferrata set?

 Via Ferrata-set (absorber)
Tegenwoordig zijn nagenoeg alle sets in Y-vorm en met gebruik van een band die vele malen aan elkaar gestikt is. Bij een val zal het stiksel langzaam losscheuren, waardoor de val gebroken wordt.

Schokabsorptiesysteem

Black Diamond Easy Rider Via Ferrata set

Black Diamond Easy Rider Via Ferrata set

Klettersteigset
Vanwege de mogelijk hoge valfactor is op een klettersteig een schokabsorptiesysteem verplicht, zodat bij een val de vangstoot gereduceerd wordt. Indien een systeem zonder schokabsorber wordt gebruikt om een lange val op te vangen zal óf het systeem, óf de rug van de drager breken.

Een schokabsorptiesysteem wordt traditioneel gemaakt door een touw op een bepaalde manier te vlechten zodat het enkel onder zware belasting doorslipt. De kracht, ontwikkeld door de val, gaat verloren in de wrijving. In een ander systeem is een bandsling zo gestikt dat deze bij belasting zal inscheuren. De kracht, ontwikkeld door de val gaat verloren in het doorscheuren van de stiksels (niet de bandsling). Een klettersteigset wordt aan de gordel bevestigd met behulp van een ankersteek of Delta-maillon.
Een klettersteigset houdt slechts één val.

Techniek
Elke klettersteigset heeft, ongeacht zijn vorm, twee karabiners. Het gebruik ervan varieert echter:

  • Y-vorm: De kletteraar maakt zich met twee karabiners vast aan de kabel. Wanneer zij / hij een haak treft waarmee de kabel aan de rots is bevestigd, maakt zij / hij eerst een karabiner boven het ankerpunt vast alvorens zijn tweede over te brengen teneinde weer met twee karabiners vast te hangen.

  • V-vorm: Een kletteraarster maakt zich met één karabiner vast aan de kabel. Aangekomen bij een haak zal ze eerst haar tweede karabiner vastmaken boven de haak alvorens de onderste los te maken. Belangrijk: de vrije karabiner mag nooit vastgemaakt worden.

Overzicht Kennisbank Via Ferrata / KlettersteigGa terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel