Waaruit bestaat een Klettersteig uitrusting?

 ​Klettersteigen is wandelen / klimmen langs een gezekerde route. De Italiaanse benoeming 'Via Ferrata' betekent letterlijk 'ijzeren weg'. Bij het klettersteigen draag je een klimgordel met een grote kabel. Deze kabel wordt door twee zekeringen (karabiners) de gehele route bevestigd aan de ijzeren hulpmiddelen.

Klettersteig uitrusting bestaat ten minste uit:
Je hebt minstens een basisuitrusting nodig om veilig een Via Ferrata te doen. Buiten de bergschoenen met een goed profiel bestaat de basisuitrusting uit een klimgordel, een zogenaamde ViaFerrata-set (of absorber) en een helm. Daarnaast is het aangeraden om speciale vingerloze klimhandschoenen te dragen. Naar gelang men zich op een bepaald terrein begeeft, kunnen nog andere materialen minimaal nodig zijn (bijv. pickel en stijgijzers bij sneeuwvelden, hoofdlamp bij tunnels, …).
Zoals bij elke tocht in de bergen is het meenemen van een Reddingsdeken, EHBO set en een fluitje geen overbodige luxe. Natuurlijk zorg je ook voor voldoende water en versnaperingen.

Huur een complete klettersteig set

Huur een complete klettersteigset

Klimgordel
Op de passages waar staalkabels in de rotswand zijn gemonteerd, moet je jezelf zekeren. Om jezelf vast te maken aan de staalkabels, moet je in eerste instantie een klimgordel hebben. Indien de gordel voor zowel binnen- als buitenactiviteiten gebruikt wordt, of als er geklommen wordt in zowel warme als koudere periodes van het jaar, is het ideaal om verstelbare beenlussen te hebben. De wijdte van de beenlussen kan dan aangepast worden aan de dikte van de kleding. Indien enkel gebruikt voor Via Ferrata kan een lichtgewicht basismodel volstaan.

Indien je met een grote / zware rugzak op pad gaat, kan je ook kiezen voor een combinatie van een zitgordel met een losse borstgordel, zodat je het inbindpunt kan verhogen. Bij een eventuele val met slechts een zitgordel en met een zware rugzak, bestaat het gevaar dat je ondersteboven komt te hangen.

Via Ferrata-set (absorber)
De koppeling tussen de klimgordel en de staalkabel doe je met een speciale ViaFerrata-set, waarin een shock absorber is verwerkt. Ook wel ‘Klettersteigset’ genoemd, en deze zijn er in verschillende soorten. De traditionele klettersteigsets in een V-vorm worden niet langer gebruikt. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle sets in Y-vorm en met gebruik van een band die vele malen aan elkaar gestikt is. Bij een val zal het stiksel langzaam losscheuren, waardoor de val gebroken wordt.

Helm
Via Ferrata’s lopen vaak langs steile rotswanden, of zelfs onder overhangende gedeeltes. Hier is een gevaar aanwezig van vallende stenen, een goede klimhelm is dus onmisbaar. Tevens biedt een helm bescherming bij een ongecontroleerde val. Bij de aanschaf van de helm moet vooral gelet worden op een goede pasvorm… de allerlichtste helmen zijn niet persé de meest duurzame in levensduur.

Via Ferrata handschoenen
Handschoenen beschermen de handen bij het vasthouden van de staalkabel, waaraan soms scherpe rafels zitten. Tevens heb je met de handschoenen meer grip aan de staalkabel. De meeste klimhandschoenen laten de vingertoppen vrij, waardoor je vrijer kunt bewegen.

Karabiners
Op een via ferrata worden specifieke karabiners gebruikt. Deze karabiners hebben een extra grote opening zodat ze ook rond de dikste kabels passen en een aangepast sluitingsmechanisme zodat ze gemakkelijk los- en vastgemaakt kunnen worden.
Klettersteig karabiners zijn gewoonlijk van staal gemaakt in plaats van andere legeringen die gebruikelijk zijn in alpinisme, omdat staal beter bestand is tegen slijtage veroorzaakt door de ijzeren zekeringskabels

Goede (berg)schoenen.
Een schoen met een goed profiel is aan te raden

Een rustsling / singelband met een HMS-karabijnhaak voor extra bevestiging in vergrendelingsposities helpt ook bij even uit rusten.

Overzicht Kennisbank Via Ferrata / KlettersteigGa terug
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel