Wat is Via Ferrata en waar kan je het beoefenen?

 Via Ferrata is een term uit het alpinisme. Van oorsprong Italiaans betekent het "ijzeren weg" en geeft daarmee een goede definitie van het begrip. Een via ferrata is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Deze staalkabel is op regelmatige afstand (maximaal 6 m) aan de rots bevestigd door middel van haken en in eerste instantie bedoeld als beveiliging van de gebruiker. Daarnaast gebruikt men de kabel vaak om zich in evenwicht te houden of zichzelf eraan op te trekken. Behalve de staalkabel treft men op een via ferrata (vooral op de moeilijkere stukken) ook andere hulpmiddelen, zoals steunen voor handen en voeten, (hang-)bruggen en afdaaltouwen, maar ook deathrides en rappels. In het Frans spreekt men (eveneens) van Via Ferrata of chemin câblé. In het Duits van Klettersteig.

Bij een via ferrata is de route uitgezet met staalkabels die om de 2-8m verankerd is aan de rotswand. De staalkabels zijn bedoeld als zelfzekering voor de bergsporter, want hij zal er de karabiners van zijn via ferrata-set (remsysteem) op vastklikken. Ook kan de bergsporter de kabels gebruiken om langs naar boven te klimmen of om het evenwicht te bewaren. Vaak zijn er op de moeilijkere passages andere hulpmiddelen zoals U-ijzers, stiften (al dan niet met voetplaten), treden, (hang)bruggen, tyroliënnes enz. voorzien. Hierdoor wordt het ook als ‘gewone’ bergwandelaar mogelijk om steile rotswanden en grillige bergtoppen te overwinnen zonder dat je berg- of sportklimmer hoeft te zijn.

Eigenlijk is het dus een discipline tussen bergwandelen en klimmen, waarvoor je weliswaar beperkte een specifieke uitrusting nodig hebt, maar vooral ook het nodige inschattingsvermogen is een must.

In zowel de Dolomieten als de Alpen zijn er veel geweldige routes te volgen, die je meenemen op een tour van enkele van de meest adembenemende bergketens in de wereld. Van de Sella Ronda tot de hoge Alpen, er zijn enkele van de beste Via Ferrate Routes in Italië. Zie: Via Ferrata / Klettersteig boeken
Ook in Nederland werd een via ferrata aangelegd, die buiten de landsgrenzen bekend is geworden Via Ferrata Fliegerhorst Venlo.

Overzicht Kennisbank Via Ferrata / KlettersteigGa terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel