Hoe kies je het juiste zekerapparaat?

 Klimmen zonder zekerapparaat is bijna ondenkbaar. Een zekerapparaat is dan ook een essentieel onderdeel van je (klim)uitrusting, maar hoe kies je deze nu? Met behulp van deze beschrijving helpen we jou om een geschikt zekerapparaat te kiezen voor jouw (klim)activiteiten.

Voordat je dit verder doorleest is het goed jezelf een tweetal dingen af te vragen, namelijk:

Waar klim je het meest?

  • Klim je vooral veel in de klimhal of beoefen je buiten het voorklimmen, canyoning of speleologie. Waar je klimt heeft invloed op welke functies jouw zekerapparaat minimaal moet hebben. 
  • Welke klimtouwen gebruik je? 
    Dit hangt meestal samen met waar je het meest klimt, maar toch is het goed hier even bij stil te staan. De dikte van het klimtouw dat je gebruikt beperkt je selectie beschikbare zekerapparaten. Sta ook goed stil bij touwen in een klimhal, omdat deze vaak al wat ouder zijn kun je enkele millimeters bij de dikte optellen. Sommige semi-automatische zekerapparaten werken dan ook niet goed in de klimhal. Hier gaan we later verder op in. 

Bekijk CanyonZone's assortiment met zekerapparaten.

Bekijk ook het zelfblokkerende zekerapparaat.

Type zekerapparaten

Er zijn drie of vier verschillende typen zekerapparaten, afhankelijk van of je klimachtjes en tuber(achtige) zekerapparaten in een categorie plaatst of los van elkaar.

Afdaalacht

De Afdaal- klimacht is een klassiek zekerapparaat wat van oudsher enorm populair is geweest, maar inmiddels achterhaald door de andere type zekerapparaten. Het correct gebruik van de klimacht is eenvoudig visueel te controleren, maar vereist veel aandacht van de zekeraar. De remfunctie gaat compleet verloren op het moment dat de zekeraar het apparaat niet correct gebruikt of het klimtouw loslaat. Ik raad dit zekerapparaat dan ook absoluut af voor de beginnende klimmer.

 

Voordelen:

  • Eenvoudige touwuitgifte bij het voorklimmen
  • Geschikt voor bijna iedere touwdiameter
  • Ook te gebruiken voor abseilen

Nadelen:

  • Het gebruik van de klimacht zorgt ervoor dat je klimtouw gaat kringelen
  • Blokkeert niet automatisch bij een val, hierdoor erg onveilig voor de onervaren klimmer
  • Biedt vrij weinig wrijving waardoor het zekeren van een zwaar persoon meer kracht kost dan bij andere zekerapparaten

Tuber(achtige) zekerapparaten

 Tegenwoordig een van de meest voorkomende type zekerapparaten is de tuberachtige, ook wel tubers genoemd. Tubers bieden vanuit zichzelf extra wrijving omdat het klimtouw gebogen via een karabiner door de wrijvingsplaat van de tuber loopt. Net als bij een klimacht dien je ook bij het gebruik van tubers enorm veel aandacht te besteden aan uitvoeren van de correcte zekerhandelingen. Laat je het klimtouw los dan verliest de tuber alle remwerking en kan dit voor de klimmer zeer verkeerd uitvallen.

Je kunt tubers zelf nog onderverdelen in twee typen op basis van de functionaliteiten. Zie hieronder de voorbeelden van de functionaliteiten die de twee typen tubers hebben:

Black Diamond ATC XP:

Zoals je op de afbeelding kunt zien is dit de meest basisvariant van een tuber. De functionaliteiten die bij dit zekerapparaat horen zijn:

  • - Toprope zekeren
  • - Voorklimmer zekeren
  • - Abseilen op enkel- dubbel- & tweelingtouw

Ander voorbeeld van dit type zekerapparaat is de Petzl Verso.

Black Diamond ATC Guide:

Dit is een uitgebreide versie van een tuber. De extra functionaliteit die bij dit zekerapparaat hoort bovenop de normale functionaliteiten van een tuber is de mogelijkheid om een of twee naklimmers tegelijkertijd te zekeren.

Andere voorbeeld van dit type zekerapparaat is de Petzl Reverso,

 

 

Voordelen:

  • Wrijvingsplaat helpt met het remmen van het klimtouw
  • Zeer veelzijdig inzetbaar
  • Biedt mogelijkheid om twee naklimmers te zekeren met een tuber
  • Abseilen op enkel- dubbel- en tweelingtouw

Nadelen:

  • Blokkeert niet automatisch bij een val, waardoor een tuber nog steeds erg foutgevoelig is
  • Bij dunner klimtouw is de wrijving minder. We raden in deze gevallen het gebruik van de tuber af voor onervaren klimmers
  • Gebruik je zeer dun tweelingtouw, dan is de keuze aan tubers vrij beperkt

Semi-Automatische Zekerapparaten (zonder remassistentie) (Alleen op aanvraag leverbaar)

Semi-automatische zekerapparaten zonder remassistentie behoren tot de meest veilige zekerapparaten beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren klimmers. De extra veilige werking komt door het automatisch blokkeren van het zekerapparaat bij een val, mits de remhand op de juiste positie gehouden wordt (vandaar het gebrek aan remassistentie). De werking lijkt nog wel het meest op de werking van de tuber en de inzetbaarheid op klimactiviteiten is ook vrijwel gelijk.

Van deze zekerapparaten zijn veel verschillende modellen beschikbaar en wij raden dit type naast de semi-automatische zekerapparaten met remassistentie dan ook van harte aan voor beginnende klimmers.

De belangrijkste voorbeelden van dit type zekerapparaten die bij uitstek geschikt zijn voor de klimhal zijn de Black Diamond ATC-Pilot, de Mammut Smart 2.0 en de Edelrid Jul.

Opties die je voor buiten beter kunt gebruiken door de extra functionaliteiten zijn de Edelrid Megajul, de Mammut Smart Alpine en de Climbing Technology Alpine-Up kit. Bekijk ook eens de Edelrid Microjul die als een van de weinige semi-automatische zekerapparaten geschikt is voor zeer dun klimtouw.

Voordelen:

  • Blokkeert automatisch bij val mits de remhand op de juiste positie gehouden wordt
  • Eenvoudig ontwerp maakt correct gebruik makkelijk te controleren
  • Zeer veelzijdig inzetbaar

Nadelen

  • De juiste werking van dit type zekerapparaat is nog steeds afhankelijk van de positie van de remhand
  • Soepele touwuitgifte bij het voorklimmen of abseilen vereist enige gewenning aan het zekerapparaat

Semi-Automatische Zekerapparaten (met remassistentie)

Semi-automatische zekerapparaten met remassistentie zijn zonder twijfel de meest veilige zekerapparaten waarmee je kunt klimmen. Het ontwerp van deze zekerapparaten is zo gemaakt dat zelfs wanneer je de handen vrij hebt van het klimtouw, het zekerapparaat nog steeds automatisch blokkeert bij een val (een waarschuwing hier is wel dat je het klimtouw onder geen beding compleet los mag laten).

De automatische blokkering wordt bereikt door een remblokje in het zekerapparaat dat kantelt en het klimtouw blokkeert als er veel spanning op komt te staan. Het uitgeven van klimtouw bij dit zekerapparaat vereist dus vaak wat oefening om te voorkomen dat het zekerapparaat onnodig blokkeert.

Een extra functionaliteit die sommige van deze zekerapparaten hebben is een anti-paniekfunctie. Deze voorkomt bij het te ver opentrekken van de afdaalhendel (in geval van bijvoorbeeld paniek) dat het zekerapparaat volledig deblokkeert. Bekijk als voorbeeld de Petzl GriGri+.

Je gebruikt dit type zekerapparaten vooral bij het klimmen in de klimhal of bij het voorklimmen buiten van een enkele touwlengte. Daarnaast kun je met dit type zekerapparaat ook prima abseilen op enkeltouw.

Voordelen:

  • Helpt het klimmen een stuk veiliger te maken
  • Blokkeert automatisch bij een val onafhankelijk van de positie van de handen
  • De anti-paniekfunctie die op sommige modellen zit voorkomt dat je bij paniek het zekerapparaat per ongeluk volledig deblokkeert
  • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • Alleen geschikt voor enkeltouw
  • Hogere prijs (uiteraard mag veiligheid geen prijs hebben)
  • Relatief zwaar

Advies voor de beginnende buitensporter

Omdat er een enorm aanbod aan zekerapparaten is hier mijn advies aan de beginnende buitensporter.

Mocht je net starten met buitensporten dan raden we je aan om te investeren in een semi-automatisch zekerapparaat. Het liefst met remassistentie als de Petzl GriGri+. Mocht de Petzl GriGri Plus te duur zijn, kijk dan eens naar de Petzl GriGri of naar de zekerapparaten zonder remassistentie.

Het doel van semi-automatische zekerapparaten is om het klimmen voor jou veiliger te maken en om je hierdoor indirect ook meer plezier van het klimmen te doen laten beleven. Twijfel je over de zekerapparaten, kom ze dan gerust bij CanyonZone in onze showroom waar we je tegelijkertijd kunnen adviseren.

Gebaseerd op bron bewerkt:  https://www.klimwinkel.nl/keuzehulp/hardware/keuzehulp-hoe-kies-je-het-beste-zekerapparaat

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel