Sterkte aanduidingen op karabiner

 Een karabiner is ontworpen voor het klimmen en zo gemaakt dat hij bestand is tegen de krachten die daarbij normaal gezien optreden. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over de belastbaarheid van karabiners als tenminste ze voldoen aan de Europese norm (EN 12275) of de specificaties van de UIAA.
Je herkent dit aan de CE- en UIAA-markeringen op de lange zijde van de karabiner. Volgens deze twee normen bedraagt de minimale belastbaarheid van een karabiner:

  • in de lengte: 20 kN
  • dwars: 7 kN
  • open: 6 kN

Sommige karabiners overtreffen echter de standaardvereisten. Daarom graveert elke fabrikant graag de waarden van het desbetreffende model in zijn karabiners. Er worden altijd drie waarden gegeven: sterkte in de lengterichtingsterkte in de dwarsrichting en sterkte met geopende snapper.

Bij de keuze van een karabiner is de belastbaarheid meestal niet het belangrijkste criterium, aangezien alle klimkarabiners veel meer kunnen dragen dan we normaal gesproken van ze verlangen.

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN KARABIJNHAKEN

Breaking load major axis


24 kN

 

Breaking load minor axis

9 kN

 

Breaking load with open gate


7 kN

 

Weight


60 g

Maximum gate opening

17 mm

 

ACL system
Access Control List: een lijst met gebruikersrechten voor systeembronnen of objecten


 

Heet gesmeed

 

 

Catch free closure

 

 

Individual tested

STANDAARD EN AANVULLENDE INFORMATIE

  • EN 12275:2013-B
  • EN 362:2004-A/T

Europese norm specificeert veiligheidseisen en testmethoden:
EN-nummers zijn de Europese Norm waaraan iets moet voldoen voor een bepaalde klus. Er zijn twee verschillende regels waaraan de meeste items van deze specialisatie zullen voldoen.

  • Bergbeklimmen (avontuur) of industrieel.
  • Vaak zijn de eisen waaraan uitrusting voor avontuur moet voldoen hoger dan die voor industrieel gebruik.

De letters CE staan voor "Conformité Européenne", wat "Europese conformiteit" betekent.
CE-nummers betekenen alleen dat een artikel voldoet aan de eisen die de fabrikant aan het product heeft gesteld. Daarom zijn producten met dit keurmerk niet noodzakelijkerwijs beoordeeld volgens dezelfde normen als producten met EN- en UIAA-nummers. Artikelen met alleen CE-nummers mogen niet worden gebruikt voor PBM's.

UIAA-markeringen betekenen dat een artikel ook is goedgekeurd voor gebruik bij bergbeklimmen door de International Mountaineering and Climbing Federation UIAA. Bezoek de UIAA-website voor informatie over de UIAA-normen en de testmethoden.

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel