Hoe onderhoud ik mijn canyoning schoenen?

Met goede canyoningschoenen geniet je het beste van je tochten. Maar hoe houd je je canyoningschoenen in goede staat? Met regelmatig onderhoud natuurlijk! Per materiaal verschilt het echter hoe je de schoenen schoonmaakt en welk onderhoudsmiddel je nodig hebt. Hier heeft Canyonzone een aantal tips opgenomen over het onderhouden van je canyoningschoenen!

We geven eerst aan hoe je leren canyoningschoenen schoonmaakt en daarna hoe je je synthetische canyoningschoenen schoonmaakt. Zo krijgt je schoen de zorg en aandacht die hij verdient. 

Zijn je schoenen niet alleen vuil, maar ook stuk of hebben ze een nieuwe zool nodig?
Canyonzone werkt samen met een meester schoenmaker die vaak de nodige reparaties kan uitvoeren.
Zie: Reparatie, aanpassen en op maat maken van materiaal.
NB: Kleine reparaties kunnen wellicht zelf uitgevoerd worden met bv: Gear Aid Aquasure + SR schoenreparatielijm.

Leren Canyoningschoenen schoonmaken en onderhouden

Het goed onderhouden van je leren canyoningschoenen is erg belangrijk. Het houdt je leren schoenen soepel, mooi, vuilafstotend en voorkomt overmatige slijtage en dus dure reparaties. Het verlengt de levensduur van je schoenen, wat weer beter is voor het milieu.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken heb je naast een schoenborstel ook een goede professionele reiniger nodig. Bijvoorbeeld Nikwax Onderhoud Footwear Cleaning Gel. 

Stap 1: Verwijderen van vuil en modder

Om te beginnen haal je de veters uit je schoenen. Je kunt dan overal goed bij en smeert je veters niet vol met de reinigings- en onderhoudswax. Haal ook even de binnenzolen uit de schoenen. Verwijder dan zoveel mogelijk modder en vuil. Gebruik een harde borstel voor de zool en een wat zachtere borstel voor het bovenwerk van je schoenen. Zijn je schoenen erg vies, dan kun je ze afspoelen met lauw water. 

Stap 2: Reinigen van de schoen

Echt goed schoon krijg je de leren schoenen het best met Nikwax Cleaning Gel. Schud de flacon goed voor gebruik. Knijp vervolgens stevig in de flacon en laat de gel over de schoen lopen. Met het borsteltje op de flacon poets je de schoenen in mum van tijd mooi schoon. Spoel de schoen daarna onder de kraan af met lauw water tot alle schuim- en gelresten weg zijn. Laat vervolgens de schoenen aan de lucht goed drogen. Zet ze niet op de verwarming, bij een andere warmtebron of in de felle zon om te drogen. Dit droogt namelijk het leer en de zool uit.

Stap 3: Aanbrengen van de wax

Pas als de schoenen droog zijn kun je de Wax aanbrengen. Breng de wax spaarzaam en niet te dik aan. Let erop dat je ook de lip en alle naden en stiksels meeneemt in de behandeling. Het beste resultaat krijg je als je twee tot drie dunne lagen wax aanbrengt. Tussendoor laat je steeds de wax even drogen. Ook hier laat je de wax weer drogen aan de lucht en niet op of in de buurt van een warmtebron.

Grangers G-wax is geschikt voor glad leer en geolied nubuck. Houd er rekening mee dat na het aanbrengen van de wax op nubuck het matte uiterlijk van het leer verdwijnt. Dat is voor het leer niet erg, het ziet er alleen wat anders uit. Wees dus voorbereid op een wat andere ‘look’ van je schoenen.

Advies: voorkom uitdroging van de zool

Om uitdroging te voorkomen is het handig om de stootranden en de zijkant van de zool in te smeren met iets vettigs. Dat kan bijvoorbeeld met vaseline.

Synthetische canyoningschoenen schoonmaken en onderhouden

Synthetische canyoningschoenen onderhoud je het best door ze goed schoon te maken met een speciaal reinigingsmiddel en ze daarna te behandelen met een impregneermiddel. Het goed onderhouden van synthetische schoenen houdt ze soepel, mooi en beschermt ze tegen vuil. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van je synthetische schoenen. We geven je stap voor stap aan hoe je je schoenen onderhoudt.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken heb je naast een schoenborstel ook en goede reiniger nodig. Bijvoorbeeld de Nikwax Footwear Cleaning Gel. Impregneren doe je met Nikwax Fabric & Leather Proof Spray On.

Stap 1: Verwijderen van vuil en modder

Voor je de schoenen gaat schoonmaken haal je veters uit de schoen zodat je overal goed bij kan. Vervolgens verwijder je modder en vuil met een schoenborstel en door de schoenen goed af te spoelen met water. Bij synthetische schoenen is het belangrijk dat zand goed uit het materiaal van de schoen wordt gehaald wordt. Achtergebleven zand kan gaan schuren, waardoor je schoenen sneller slijten.

Advies: afspoelen van je schoenen na een tocht

Zijn na een tocht je schoenen erg vies en zitten ze onder de modder, spoel ze dan direct af met lauw water. Dit voorkomt dat het zand bij de volgende tocht in het materiaal dringt en de schoen sneller slijt.

Stap 2: Reinigen van de schoen

Echt goed schoon krijg je de synthetische schoenen het best met Nikwax Cleaning Gel. Knijp stevig in de flacon en laat de gel over de schoen lopen. Voor gebruik wel de flacon goed schudden. Met het borsteltje op de flacon poets je de schoen in mum van tijd mooi schoon. Spoel de schoen daarna onder de kraan af met lauw water tot alle schuim en gelresten weg zijn.

Laat vervolgens de schoenen aan de lucht drogen. Zet ze dus niet bij de verwarming of een andere warmtebron: hierdoor droogt het materiaal uit.

Stap 3: Impregneren van de schoen

Schud het flesje met Nikwax Fabric & Leather Proof Spray On goed voor gebruik. Spuit de schoenen in en houd daarbij de flacon op een afstand van +/- 5 cm van de schoen. Laat de impregneer ongeveer twee minuten intrekken en neem daarna de schoenen af met een schone en droge doek. Laat de schoenen tot slot drogen aan de lucht, dus zet ze niet op- of te dicht bij een verwarming. Eenmaal droog kun je de veters weer terug doen in de schoen.

Je canyoningschoenen opbergen doe je zo

Berg je canyoningschoenen op een donkere en goed geventileerde plek op en laat ze drogen op kamertemperatuur.  Een schoenspanner is handig om de vorm te behouden, voordat je ze weer aantrekt voor een volgend avontuur. Het leer blijft gespannen en de neus zakt niet in. Als je geen schoenspanner hebt, gebruik dan een prop krantenpapier. 

Let op: droog je schoenen nooit bij de verwarming, want dan ontstaan kleine scheurtjes in het materiaal.

Advies: test je canyoning schoenen voor gebruik

Heb jij je schoenen al een tijdje niet gebruikt en heb je een lange tocht op de planning? Zorg er dan voor dat je je canyoningschoenen eerst een keer uittest. Dan weet je zeker dat ze nog goed functioneren en kom je niet voor onaangename verrassingen. 

Overzicht Kennisbank Canyoning: Ga terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel