Hoe kies je de juiste piton / mephaak?

Wat zijn Pitons / mephaken?

Een piton (ook wel pin of mephaak genoemd) bij klimmen is een metalen punt (meestal staal) die met een klim hamer in een scheur of naad in het klim oppervlak wordt gedreven en die fungeert als een anker om de klimmer te beschermen tegen de gevolgen van vallen of om vooruitgang te boeken bij het klimmen. Pitons zijn uitgerust met een ooggat of een ring waaraan een karabijnhaak is bevestigd; de karabijnhaak kan dan direct of indirect worden verbonden met een klimtouw.

Indeling van Pitons

"S" voor stand- en ankerzekeringen en "F of P" voor tussenliggende zekeringen.
(
S = belay pitons en F of P = runner pitons.)

P

Progression pitons

S

Safety pitons

Pitons waren de oorspronkelijke vorm van bescherming en worden nog steeds gebruikt waar er geen alternatief is. Herhaaldelijk hameren en uittrekken van pitons beschadigen de rots, en klimmers die de schone klim ethiek onderschrijven, vermijden het gebruik ervan zoveel mogelijk. Met de populariteit van schoon klimmen in de jaren zeventig werden pitons grotendeels vervangen door snellere en gemakkelijker te gebruiken schone bescherming, zoals moeren en nokinrichtingen. Pitons worden nog steeds op hun plaats aangetroffen (als "vaste" pitons) op sommige gevestigde vrij klimroutes, als vaste zekering station ankers, op plaatsen waar moeren of nokken niet werken; en worden gebruikt bij sommige harde beklimmingen.

Meest voorkomende pitons:

Pitons zijn op maat gemaakt en vervaardigd om in een breed scala aan scheuren te passen. Van klein tot groot, de meest voorkomende zijn:

  1. Mesblad - ook bekend als Bugaboos, zijn dunne rechte haken, die in dunne, diepe scheuren werken.
  2. Lost Arrow - ontworpen door John Salathé en Yvon Chouinard, is een heet gesmede, taps toelopende piton die goed presteert in middelgrote scheuren.
  3. Hoek - Een piton gemaakt van staalplaat gebogen in een "U", "V" of "Z" vorm; werken goed voor grotere scheuren, waarbij het staal elastisch vervormt als de piton wordt geplaatst.
  4. Bongs - De grootste pitons zijn hoeken gemaakt van aluminiumplaat, bongs genoemd, genoemd naar het geluid dat ze produceren terwijl ze op hun plaats worden gehamerd, of het geluid dat ze maken als ze vallen. Bongs zijn zeldzaam geworden met de komst van nokken eenheden, moeren (chocks) die dezelfde brede scheuren gemakkelijker beschermen, en zonder schade aan de rots te veroorzaken.
  5. Beaks - hakende haken met de mogelijkheid om te haken, die zonder hamer kunnen worden geplaatst. Vaak bekend als Birdbeaks genoemd naar Jim Bridwell wiens bijnaam "The Bird" was.
  6. RURP (Realized Ultimate Reality Piton) – een kleine piton ter grootte van een postzegel die wordt gebruikt in dunne, ondiepe naden. Het werd ontworpen door Tom Frost en Yvon Chouinard in 1959 en werd in de jaren zestig vervaardigd door Chouinard Equipment. Het is geen sterk stuk en wordt voornamelijk gebruikt voor hulpklimmen, hoewel het kan dienen als bescherming op extreem vrije routes (bijv. Rurp The Wild Berserk (E6 6b) bij The Brand, Leicestershire, VK). Meer recente versies van de RURP bevatten Bird Beaks en Peckers.

Mede gebaseerd op  bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Piton

Het assortiment van Canyonzone zie: Verankering & Toebehoren \ Slaghaken / Pitons

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss