Waarom gebruik je roestvaste materialen bij canyoning / speleologie?
Roestvast of roestvrij staal, ook RVS of INOX genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er bestaan verschillende soorten RVS naargelang het evenwicht tussen deze stoffen. De hoeveelheid chroom in de legering is erg belangrijk en bepaalt de corrosiewerende eigenschappen van het RVS.
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water, corrosie zien we dan ook niet snel.
Voordelen en nadelen van RVS / INOX
voordelen
- watervast en dus bestand tegen de invloeden van water
- bestand tegen weersinvloeden
- verhoogde bestendigheid tegen zuren en corrosie
- slijtvast en heeft dus een lange levensduur (duurzaam)
- recyclebaar
nadelen
- duurder dan verchroomd staal of gepoedercoat staal
- ijzererts is niet onuitputtelijk
Waar moet je op letten / rekening mee houden
Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide, we noemen dit de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming.
RVS kan toch gaan roesten. De oxidehuid wordt in stand gehouden door zuurstof van buitenaf. Als dit laagje wordt beschadigd, dan zal dit zichzelf weer herstellen. Als een beschadigde plaats wordt afgesloten van zuurstof – door bijvoorbeeld ophoping van vuil – dan zal het onderliggende metaal actief worden en het roestproces in werking zetten.
Vervuiling van het oppervlak van RVS kan de vorming de beschermende oxidehuid verstoren en daarmee de corrosieweerstand nadelig beïnvloeden.
Enige inhoudelijke achtergrond informatie
Wat is RVS precies?
Er zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316.
RVS 304, ook wel de 18/8 legering genoemd, 18 staat voor 18% Cr (chroom) en 8 staat voor 8% Ni(nikkel). Dit biedt een goede sterkte in relatie tot een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor zeer veel binnen- en buitentoepassingen.
- Geschikt voor toepassingen waarvoor lasbaarheid, polijstbaarheid en zeer goede dieptrek eigenschappen en slijtvastheid worden vereist.
- De grootste ‘zwakte’ van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressievere milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor ongeschikt zijn voor 304.
RVS 316 bevat ook nog 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden en zuren. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid.
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat 316 ideaal is voor:
- vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout.
- wordt vaak aangeraden als er sprake is van agressieve milieufactoren.
De juiste legering keuze
Het kiezen van de juiste legering RVS bepaalt het succes van de toepassing. Een onjuiste legering keuze kan ervoor zorgen dat de toepassing toch begint met roesten en hierdoor een stuk minder lang meegaat. Kies je echter een te hoog gelegeerde legering dan nodig is voor de toepassing, dan ben je een aanzienlijk stuk duurder uit in de kosten en betaal je voor eigenschappen die je niet nodig heeft. Voor het kiezen van de juiste legering moet o.a. rekening worden gehouden met de omgevingsfactoren, de oppervlakte finish en het budget.
Wat is RVS precies?
Er zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. Het austenitisch roestvast staal of wel de AISI 300-serie, vertegenwoordigt de grootste groep roestvast staaltypen. Deze groep is afgeleid van 18/8 samenstelling. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316, beide typen zijn austenitische roestvaste staalsoorten. Het materiaal is niet magnetisch, goed corrosiebestendig, heeft een hoge uitzettingscoëfficiënt en is een slechte geleider van warmte en elektriciteit. Austentisch roestvast staal is natuurlijk aantrekkelijk door de hoge corrosiebestendigheid en is daarmee uitermate geschikt voor toepassingen in agressieve milieu factoren. Alhoewel beide typen RVS austenitische soorten zijn, verschillen de typen wel degelijk van elkaar. Dus wanneer kies je nu voor RVS 304 of RVS 316?
De verschillen tussen RVS 304 en 316
RVS AISI 304, ook wel de 18/8 legering genoemd, 18 staat voor 18% Cr (chroom) en 8 staat voor 8% Ni(nikkel). Dit biedt een goede sterkte in relatie tot een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor zeer veel binnen- en buitentoepassingen. Geschikt voor toepassingen toepassingen waarvoor lasbaarheid, polijstbaarheid en zeer goede dieptrek eigenschappen en slijtvastheid worden vereist. De grootste ‘zwakte’ van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressievere milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor ongeschikt zijn voor 304.
RVS AISI 316 bevat ook nog 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden en zuren. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid van 316. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat 316 ideaal is voor vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout. Hierdoor wordt RVS 316 vaak aangeraden als er sprake is van agressieve milieufactoren. NB: Bij 316L staat voor L voor Low Carbon
Kan RVS 304 dan alleen maar voor binnenshuis worden gebruikt?
In het algemeen geldt wel dat RVS 304 meestal voor binnen wordt gebruikt en RVS 316 voor buiten. Maar deze regel is echter zeker niet altijd van toepassing. RVS 304 kan ook zeker worden gebruikt wanneer een buitentoepassing niet te maken heeft met een agressief milieu en de kans minder groot is dat corrosievorming ontstaat, zoals in het geval van b.v. schroeffunderingen omdat het daarbij niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest zichtbaar is. Het gebruik van RVS 304 in schroeffunderingen scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten en geeft toch hetzelfde gewenste resultaat.
Is gegalvaniseerd staal roestvrij?
Wat is het verschil tussen gegalvaniseerd staal en roestvrij staal?
Gegalvaniseerd staal staal heeft een coating van zink op het oppervlak van metaal is. De zinklaag bouwt zich een oxide laag voorkomt verdere corrosie.
Roestvast staal heeft een bepaalde hoeveelheid nikkel en of chroom toegevoegd de staallegering.
Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.