Welke touwklemmen / stijgklemmen zijn er?

 Touwklemmen zijn onmisbaar bij het klimmen op een touw. Ze maken opstijgen en afdalen veel gemakkelijker en zijn voor veel touwklimmers onmisbaar geworden. Zonder touwklemmen wordt de beklimming een enorme fysieke handeling. Bovendien dienen ze ook als een noodzakelijke beveiliging tegen vallen.

Belangrijk om te weten

Een touw klem wordt ook wel stijgklem genoemd en wordt gebruikt als klimuitrusting. Het laat het klimtouw in de klim richting doorglijden en blokkeert het in de andere richting, dankzij ingebouwde tanden.
Er zijn in totaal vier verschillende soorten touwklemmen, die onderscheiden worden:

  • Handstijgklem,
  • Borststijgklem,
  • Voetstijgklem en
  • Geïmproviseerde stijgklem.

Ze verschillen vooral in hun verschillende functies:

  • Beveiligen tegen vallen: Hand opstijgers en Borstopstijgers
  • Zuivere klimhulpmiddelen: Voet opstijgers en provisorische stijgijzers.

De toepassingsgebieden van een touw klem zijn heel veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor “jümarn” (klimmen met twee touwklemmen), als belay voor het bouwen van een katrol of voor solo-klimmen (alleen voor zeer ervaren klimmers).este Touwklem: Winkelgids en Aanbevelingen (06/22)

Wat is voor jou een geschikt stijgklem

We helpen je de perfecte touw steiger te vinden. Om dit te doen hebben we handmatige stijgijzers, borststijgijzers, voetstijgijzers en geïmproviseerde stijgijzers met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rij gezet.

Hand stijgklem

Een hand stijgklem wordt nu beschouwd als een “must have” voor touwklimmers. Met behulp van deze stijgklem kun je “jümarn”, d.w.z. jezelf met twee hand stijgklemmen omhoog touwen. Je bevestigt de ene stijgklem aan je harnas en de andere aan de sling waar je met je voet doorheen klimt.

Je kunt deze stijgklem vooral gebruiken om op te stijgen aan het touw. Het vormt je “veiligheidsback-up” en maakt dus deel uit van je zekeringsketen. Het maakt je beklimming gemakkelijker door ervoor te zorgen dat je je met weinig moeite kunt optrekken. Het is ook gemakkelijk te gebruiken.

Voordelen

  • Onderdeel van de belay-ketting
  • vergemakkelijkt het opstijgen
  • gemakkelijk te hanteren

Nadelen

  • te onzeker als zelfstandige belay-ketting
  • het gebruik vereist oefening

Een nadeel is dat een zelfstandige hand klimmer te onzeker is als belay-functie. Het is beter om naast de hand stijgklem een tweede touw klem en / of een Prusik (speciale klemknoop) te gebruiken. Bovendien vereist het gebruik van zo’n stijgklem enige oefening, want je moet hem tijdens het gebruik met één hand openen.

Borststijgklem

Je verbindt een borststijgklem rechtstreeks met je klimgordel. Het dankt zijn naam aan het feit dat het precies ter hoogte van de borst zit.

Het belangrijkste voordeel van een borstklimmer is dat hij je kan beschermen tegen vallen, vergeleken met een teenklimmer, d.w.z. dat hij tot de veiligheidsketting gerekend kan worden, net als de hand klimmer. Een borstklimmer is niet echt nodig voor de eigenlijke beklimming, want je kunt er ook je abseil apparaat voor gebruiken. Het gaat echter veel gemakkelijker en sneller met zo'n  stijgijzer.

Voordelen

  • Onderdeel van de belay-ketting
  • vergemakkelijkt het opstijgen

Nadelen

  • Complexe ombouw van het afdaalapparaat

Het grootste nadeel van zo'n touw klem is dat je je afdaalapparaat vrij uitgebreid moet ombouwen om een borsttouwklem te kunnen gebruiken. Dit is niet gemakkelijk, vooral niet voor beginners.

Voetklimmer

Een voet klimmer maakt geen deel uit van een zekering ketting, maar wordt rechtstreeks aan je voet bevestigd en wordt louter als klimhulp gebruikt. Als je een voet stijger wilt kopen, moet je bij het klimmen altijd een handstijger, borststijger of ander beveiligingsmiddel bij je hebben.

Hij kan b.v. gebruikt worden als steun bij lange beklimmingen. Het is ook een goed hulpmiddel bij het gebruik van speciale klimtechnieken, zoals traplopen.

Voordelen

  • Verlichting bij lange beklimmingen
  • steun bij het gebruik van speciale klimtechnieken

Nadelen

  • Onbedoeld openen mogelijk
  • onhandig hanteren

Het nadeel van voet klimmers is dat ze soms onbedoeld open kunnen gaan, en daarom mogen ze alleen door ervaren klimmers gebruikt worden. Het feit dat de voet bij dit type stijgklem aan het touw vast zit, maakt hem in het algemeen ook erg onhandig in het hanteren.

Hulp-touwklem

Een hulp-touwklem is een touw klem in minimale vorm. Het kan je tijd besparen in situaties waarin je je als leidende klimmer veilig kunt voelen, zelfs als je leidende klimmer problemen heeft.

Hiermee kun je belays bereiken die langer zijn dan het eigenlijke touw. Zo kan de tweede klimmer verder klimmen, zelfs als de leidende klimmer op een kritiek punt is, zonder hem in gevaar te brengen. Als je tweede klimmer zich daarentegen in een lastige situatie bevindt, kun je de geïmproviseerde touwklem gebruiken om de uitgang van een route vast te zetten.

Voordelen

  • tijdsbesparing
  • het bereiken van plaatsen die langer zijn dan het touw
  • het beveiligen van de uitgang van een route

Nadelen

  • groot risico op het losraken van stroppen of wiggen
  • niet mogelijk om de leider bij de afdaling vast te zetten
  • risico op touw slijtage

Een nadeel van de geïmproviseerde touwklem is dat het gebruik ervan het risico op het losraken van stroppen of wiggen vergroot. Bovendien is het niet mogelijk de leidende klimmer tijdens de afdaling vast te binden, d.w.z. de leidende klimmer mag nooit in een situatie komen waarin hij gedwongen wordt af te dalen! Zoals bij elk gebruik van een touw klem neemt het risico van touw slijtage uiteindelijk toe.

Voor wie is een touw klem geschikt?

Met een touw klem kun je je altijd zonder veel moeite aan je touw optrekken, of je nu in een noodsituatie bent of niet. Touwklemmen zijn bijzonder geschikt, bijvoorbeeld als belay voor solo-klimmen, voor het beklimmen van de grote wand, voor technisch klimmen, als achtervanger bij het opzetten van een katrol en, last but not least, zelfs als uitrusting voor expedities en speleologie.

Hoe kan ik mezelf redden met een touw klem?

Om je met een touw klem uit een spleet te bevrijden, moet je als volgt te werk gaan (deze procedure wordt ook wel de katrol techniek genoemd)

  • Eerst moet je jezelf beleren. Om dit te doen bevestig je een touw klem aan het klimtouw en regel je het met een 90 lus op armlengte.
  • Dan zet je een klim prusik op. Om dit te doen plaats je een katrol onder de bovenste touw klem en hang je er een klim slinger aan.
  • Nu begin je met de beklimming: je duwt afwisselend de zelfbindings clip omhoog, volgt met de voet steiger en klimt dan weer omhoog. Herhaal dit tot je weer bij de rand van de kloof bent.
  • Aan de rand van de crevasse gebruik je de zelf bindtechniek: je haakt de katrol in het lichaam en haalt de stijgklem lus er van af. Leid nu het touw om bij de bovenste klem. Dat is het! Nu kun je jezelf als een katrol omhoog trekken.

Welke alternatieven zijn er voor een touwklem?

Vóór de invoering van touwklemmen werden speciale knooptechnieken gebruikt om het touw op te klimmen. Tegenwoordig worden ze echter vooral gebruikt bij bergredding, of worden ze meestal alleen maar gebruikt als een extra belay bij de touwklem.

De volgende knooptechnieken worden onderscheiden

  • Prusik knoop: Bij het opstijgen met behulp van een Prusik worden twee stijgstroppen, met een lengte van ca. 150 m, achter elkaar aan het touw naar boven geduwd. Voor de afdaling wordt de Prusik weer gebruikt als vastzet hulp op het remtouw.
  • Garda sling: Deze wordt ook wel een Garda klem genoemd en wordt beschouwd als een alternatief voor een touwklem met een terugloopblokkering. De Garda sling heeft het voordeel dat hij zonder veel moeite gemaakt kan worden met de gebruikelijke klimuitrusting die je bij je hebt. Om dit te doen wordt een lus door twee identieke karabiners in een express set gebonden.

FAQ overzicht: Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss