Wat betekent SRT (Enkel touw techniek)?

Enkel touw techniek  (Single Rope Technique = SRT)

 Betrefde techniek is het klimmen in een enkele lijn. Hiermee is het mogelijk om je 2 benen te gebruiken om te klimmen.
Voor het beklimmen van een touw heb je twee stijgklemmen / jammers nodig. Eén (de handstijgklem / handjammer) losjes aan het harnas bevestigd om te voorkomen dat het valt, maar de beweging niet beperkt, met een voetlus eraan bevestigd. Als je in de voetlus staat, kan een tweede jammer die is bevestigd tussen de zit- en borstharnassen op de borst van de speleoloog (de stijgklem of croll) het touw omhoog bewegen. Door achterover te leunen in het harnas en de croll te verzwaren, kan de handklem het touw op worden bewogen enzovoort.

Ascenders / Stijgklemmen

Een stijgklem is elk apparaat dat is ontworpen om een ​​touw omhoog te bewegen. Ze werken door het touw vrij te laten bewegen wanneer ze omhoog worden bewogen, maar door in positie te vergrendelen wanneer ze worden verzwaard, zodat ze onder belasting niet langs het touw kunnen bewegen. Over het algemeen gaat het om een ​​nok met dunne tanden die in het touw bijten om de stijgklem volledig op zijn plaats te vergrendelen. Deze tanden zijn ontworpen om tussen de vezels van de touwmantel door te gaan en beschadigen het touw dus niet.

Andere apparaten en hun gebruik bij SRT

De basisapparaten die in SRT worden gebruikt, zijn de Petzl Croll ofwel als basis of als de stijgklem. Ze zijn ook nuttig bij het slepen en redden als apparaten voor het vastleggen van voortgang. In deze categorie vallen ook de Petzl pantin-voetklem, de Petzl tibloc-noodstijgklem en de shunt-abseil-back-up apparaten.

Overzicht Kennisbank Vaktermen voor canyoning en caving (speleologie): Ga terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel