Wat is semi statisch en wat is dynamisch touw?

Statisch touw

Het woord statisch geeft aan dat er géén rek in het touw zit (Wordt niet in de buitensport gebruikt).

Semi statisch touw

Bij semi statisch touw is de rek minimaal (conform EN1891) maar is wel degelijk merkbaar, zeker tijdens activiteiten op lange lijnen (bijvoorbeeld opklim op een lijn van 50 meter).
Dankzij deze rek in de semi-statische touwen worden krachten die vrijkomen bij een val voldoende geabsorbeerd.
De  semi-statische lijnen worden ingezet voor rope-access activiteiten, het werken op platte en/of hellende daken, als veiligheidslijn in verticale structuren, tijdens rescue's, als afdaallijn (abseilen), enz.

Voor het verschil tussen Type-A en Type-B touwen bij semi-statische lijnen, zie: de CanyonZone Kennisbank.

Dynamische touw

Dynamische touwen worden vooral in de buitensport gebruikt. Deze dynamische lijnen / klimtouwen bevatten dusdanig veel rek dat ze vaak de volledige val van een klimmer kunnen absorberen zonder tussenkomst van bijvoorbeeld valdempers.
Dynamisch klimtouw bestaat uit een nylon kern, daaromheen zit dan het eigenlijke touw gevlochten. Daar nog omheen zit dan de mantel (die meestal gekleurd is) en die zorgt voor bescherming van het touw.

Wijze productie touwen

Touw wordt gemaakt door meerdere strengen kunstof vezels in elkaar te draaien of te vlechten (twisten) om zo een sterker en duurzamer materiaal te krijgen.
Nylon vezel zal uitrekken. Die eigenschap in combinatie met hogere draaisnelheden in de kernbundels zorgen ervoor dat dynamische touwen kunnen uitrekken en hun dynamische eigenschappen krijgen. Polyester/Dyneema/Technora-vezels rekken zeer weinig of helemaal niet uit en in combinatie met lagere twistsnelheden in de kernbundels worden gebruikt wanneer weinig/geen rek vereist is. bijv. Dynamisch touw = 100% nylon met meerdere kernbundels met hoge twist. Statisch/lage rek = vezelomhulsel met lage rek rond vezel met lage rek, kernbundels met lage twistsnelheid.

Voor meer zie: Informatie over touw: keuze en onderhoud

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel