Klimset kiezen doe je zo!

 Het bepalen waaruit je klimset moet bestaan is een belangrijk aandachtspunt. Ga je een canyontocht maken of een grot in bestudeer welk terrein wat je hierbij doorkruist. Zodra je hier een beeld van hebt kun je vervolgens klimsetjes op drie punten beoordelen of deze goed passen bij jouw activiteit.

  1. Wat voor karabiner/snapper zoek ik?
  2. Wat zijn de verschillende slinges en welke lengte is voor mij handig?
  3. Hoeveel klimsetjes heb ik nodig?

Bekijk CanyonZone's assortiment klimsetjes.

Type karabiners of snappers

De in klimsetjes gebruikte karabiners worden eigenlijk altijd snappers genoemd.
Globaal genomen zijn er drie soorten snappers welke gebruikt worden in klimsetjes.

  • Recht
  • Gebogen
  • Wiregate

 

Rechte snappers vind je vaak terug in een klimsetje samen met een gebogen snapper. De rechte snapper zit dan bovenin het klimsetje voor het inclippen in de rotswand. De gebogen snapper bevindt zich aan de onderzijde voor het eenvoudig inclippen van het klimtouw. Je herkent een rechte snapper eenvoudig aan de sluiting omdat deze volkomen recht is. Rechte snappers worden overigens ook regelmatig in combinatie met een wiregate snapper gebruikt.

Gebogen snappers zijn zoals hierboven genoemd gebogen om het inclippen van het klimtouw te vereenvoudigen. Je herkent deze dan ook aan de gebogen sluiting.

Zowel gebogen als rechte snappers hebben een nadeel. Bij een grote klap als bij een voorklimval kunnen deze zeer kort open schieten. Dit gebeurt vrijwel nooit, maar het kan de sterkte van de snapper op dat moment tijdelijk verminderen.

Wiregate snappers zijn voorzien van een metalen poort als sluiting. Deze sluiting is lichter en je hebt minder kans op aanvriezen bij zeer koude temperaturen dan bij de andere twee type snappers.

Het nadeel van een wiregate snapper is dat je te maken hebt met een snapper zonder snagfree sluiting of keylock sluiting. De metalen poort rust in een inkeping in je snapper als deze gesloten is. Deze inkeping kan op het moment dat je de snapper wilt uitclippen tot frustraties leiden. Je kunt blijven hangen achter het ankerpunt of het touw blijft hangen achter de inkeping.  Sommige wiregate snappers zijn daarom gelukkig genoeg voorzien van een neusje dat moet voorkomen dat je kunt blijven hangen achter de inkeping zoals je hieronder kunt zien.

Afmetingen en gewicht van een snapper
Bij het kiezen van een snapper zijn de afmetingen en het gewicht eveneens aandachtpunten. Kleine snappers kunnen flink wat gewichtsbesparing opleveren, maar zijn ook lastiger om te gebruiken. Zeker als je grote handen hebt.

Slinges van een klimsetje
Welke slinges en de lengte van slinges zijn optimaal voor jouw activiteiten. Deze slinges worden vaak ook wel express slinges genoemd of 'dogbones'.

Bij het klimmen worden er meestal de volgende lengte slinges gebruikt:

  • 10-12 cm; Bij relatief rechte routes is deze lengte voldoende. Een set van zes klimsetjes is vaak voldoende.
  • 17-18 cm; Deze lengte slinges gebruik je meer als de route iets grilliger verloopt. Het is verstandig om altijd minimaal een klimsetje met deze lengte slinge mee te nemen. Je gebruikt dit namelijk ook op punten waar een kort klimsetje niet goed vrij kan hangen. 

Als je klimroutes van meerdere touwlengtes gaat klimmen of voor het Big Wall klimmen dan heb je waarschijnlijk al wat meer ervaring in het gebruik met klimsetjes. Met deze ervaring kan het zijn dat je zelf de lengte van de klimsetjes wilt gaan bepalen door twee losse snappers en bijvoorbeeld een losse slinge van 60 cm aan te schaffen. Een langere slinge is effectief in het reduceren van touwwrijving op de tussenpunten, maar is wel zwaarder en neemt meer ruimte in beslag bij het vervoeren.

Materiaal Slinges
Slinges worden voornamelijk gemaakt van nylon, polyester of dyneema. Nylon slinges zijn meestal het goedkoopste van de drie, sterker dan polyester en elastischer. Nylon kan echter wel slechter tegen UV-straling dan polyester. Dyneema is het lichtst, sterkst en kan het beste tegen UV-straling. Dyneema heeft alleen wel een hogere prijs.

Breedte Slinges
De breedte van een slinge hangt vaak samen met het materiaal waarvan het gemaakt is. Er zijn dyneema slinges met een breedte van 8 mm, deze zijn zo licht mogelijk gemaakt. Het nadeel is alleen dat je deze dunne slinges wat minder prettig kunt vastgrijpen op het moment dat je even wilt hangen om de route te lezen. De bredere slinges zijn er tot ongeveer 25 mm.

 

Aantal klimsetjes
Het bepalen van het aantal klimsetjes hangt af van de route die je gaat afleggen. Raadpleeg daarom altijd van tevoren een klimtopo. Voor de veiligheid is het slim om 1 of 2 klimsetjes meer mee te nemen dan er beschreven worden in de klimtopo. Als je van plan bent om klimsetjes ook voor je verankering te gebruiken, tel deze dan bij het totaal op.

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss