Wat is een juiste karabiner voor mij?

 Verschillende klimtaken vereisen verschillende soorten karabijnhaken. Om ze op de juiste manier te kiezen en te gebruiken, moet je eerst de verschillen ertussen begrijpen.
Er zijn vier belangrijke punten om te overwegen:

 • Vorm
 • Poorttype
 • Vergrendeling
 • Grootte, gewicht en sterkte

Zodra je de verschillen begrijpt, moet je nadenken over je behoeften. Welk type buitensport je doet en hoe je de karabijnhaak gebruikt, bepaalt welke karabijnhaak je koopt.

Karabijnhaakvormen

Asymmetrische D-vormige karabijnhaak

asymmetrical d-shaped carabinerVeruit het meest populaire ontwerp dat er is, asymmetrische D-karabiners (ook wel offset D- of gemodificeerde D-karabiners genoemd) werken als gewone D's, maar ze zijn aan één kant iets kleiner om het gewicht verder te verminderen. Asymmetrische karabijnhaken hebben over het algemeen grotere poortopeningen dan gewone D's, waardoor ze nog gemakkelijker te knippen zijn. Maar ze hebben niet zoveel binnenruimte als D's of ovalen van vergelijkbare grootte. Asymmetrische karabiners vormen de overgrote meerderheid van de karabiners die de meeste buitensporters bezitten.

Voordelen:

 • Grote poortopening
 • Sterk en licht

nadelen:

 • Duurder dan andere vormen
 • Niet zo sterk als de D-vorm

HMS Karabijnhaak


Oval CarabinerDe HMS (afkorting van het Duitse "Halbmastwurf Sicherung") is in wezen een zeer grote offset D. De extra maat zorgt voor een bredere en dikkere bovenbalk, waardoor touwen zeer soepel kunnen lopen. Om deze reden zullen veel mensen ervoor kiezen om te zekeren met een HMS-karabijnhaak. De extra breedte en grotere poortopening maken het ook mogelijk om meerdere touwen of knopen (zoals de Munter-trekhaak of twee teenhaken) te bevestigen.

 

 

Peervormige karabijnhaak

pear-shaped carabinerNet als de asymmetrische D-vorm hebben peervormige karabijnhaken grote poortopeningen om touwen, knopen en uitrusting gemakkelijk te kunnen knippen. Peervormige karabijnhaken worden voornamelijk gebruikt voor zekeren en abseilen, maar kunnen ook worden gebruikt op ankerpunten voor to roping of multipitch-klimmen.

Deze worden soms HMS-karabiners genoemd, en sommige zijn zelfs gemarkeerd met HMS op de rug. HMS geeft aan dat de karabijnhaak is ontworpen met een brede, meer symmetrische bovenkant die goed werkt met een Münter-trekhaak.

Voordelen:

 • Grote poortopening
 • Speciaal ontworpen voor zekeren en abseilen

nadelen:

 • Zwaarder en duurder dan de meeste andere vormen
 • Niet zo sterk als D en asymmetrische D-vormen

D-vormige karabijnhaak

d-shaped carabiner D-vormige karabijnhaken zijn uitstekend geschikt voor de meeste soorten klimmen. Ze houden ladingen uit het midden naar de sterkere, niet-gated kant, dus een kleinere, lichtere D-karabijnhaak kan net zo sterk zijn als een grotere ovaal.

 

 

Voordelen:

 • Sterkste vorm
 • Grotere poortopening dan ovale vorm

nadelen:

 • Kleinere poortopening en zwaarder dan asymmetrische D-vorm
 • Duurder dan ovale vorm

Ovale karabijnhaak

oval carabinerOvale karabijnhaken zijn de originele stijl. Ze zijn veelzijdig en betaalbaar, maar niet zo sterk als andere vormen. Ovale karabijnhaken hebben gladde, uniforme boven- en ondercurven om het verplaatsen van de lading te beperken. Ze bieden meer versnellingscapaciteit dan D-vormige karabijnhaken en dankzij hun symmetrie kunnen ze worden gebruikt voor karabijnhaken met rem. Ze zijn ideaal voor hulp bij het klimmen, omdat ze de lasten op hun curve centreren; lopers verschuiven niet onder belasting.

 

Voordelen:

 • Uniforme vorm beperkt belastingverschuiving
 • Houd meer spullen vast dan karabijnhaken in D-vorm

 nadelen:

 • Kleinere poortopening en zwaarder dan andere vormen
 • Niet zo sterk als andere vormen

Poorttypen karabijnhaken

 

 

 

 

Karabijnhaken met rechte poort

Standaard rechte poorten zijn sterk, duurzaam en gebruiksvriendelijk. Ze komen veel voor en worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Karabijnhaken met rechte poorten zijn te vinden op quickdraws en worden vaak gebruikt voor stellinguitrusting, zoals nokken en stoppers. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze perfect recht van het draaipunt tot het einde. Net als de meeste andere typen, zijn ze veerbelast om gemakkelijk te openen wanneer ze worden ingedrukt, maar sluiten ze automatisch wanneer ze worden losgelaten.

Sommige karabiners met rechte poort zijn ook karabiners met een keylock. Een keylock karabijnhaak heeft een gladde inkeping waar de neus van de karabijnhaak en de poort op elkaar inwerken. Dit zorgt ervoor dat de karabijnhaak niet blijft haken en blijft haken aan de lus van je harnas, bouthangers en andere stroppen, die allemaal behoorlijk vervelend kunnen zijn. Je betaalt waarschijnlijk een beetje extra voor deze functie, maar het is een mooie upgrade.

Voordelen:

 • Duurzaam en gemakkelijk te gebruiken
 • Kan een keylock-neus hebben voor knippen zonder haken

nadelen:

 • Zwaarder dan wiregate

Karabijnhaken met Gebogen Poort

Deze sterke, duurzame poorten hebben een concave vorm waardoor het knippen van een touw snel en gemakkelijk is; ze zijn over het algemeen gereserveerd voor het touw-end van quickdraws.

Net als karabijnhaken met rechte poort, zijn sommige karabijnhaken met gebogen poort ook karabijnhaken met een keylock.

Bent-gate karabijnhaken hebben typisch een asymmetrische vorm.

Voordelen:

 • Maak het knippen van het touw gemakkelijk
 • Duurzaam
 • Kan voorzien zijn van een sleutelvergrendeling voor knippen zonder haken

nadelen:

 • Zwaarder dan wiregate

Wiregate Karabijnhaken

Wiregate-karabiners gebruiken een lus van roestvrij staaldraad voor een poort, waardoor het totale gewicht afneemt en er geen extra onderdelen nodig zijn die bij conventionele poorten worden gevonden. Wiregate-ontwerpen maken ook grotere poortopeningen mogelijk. Ze zullen minder snel bevriezen dan andere poortstijlen bij koud, nat weer.

Hoewel wiregates niet zo sterk lijken als conventionele stijlen, zijn de meeste dat wel. Door de lagere massa in de poort zelf, zullen draadpoorten ook minder snel open trillen tijdens een val. (Dit wordt gate lash genoemd. Zie hieronder voor meer informatie over gate lash.)

Voordelen:

 • lichtgewicht
 • Help de poortwimper te verminderen
 • Minder kans om dicht te vriezen

nadelen:

 • Kan minder duurzaam zijn dan massieve rechte en gebogen poorten

Vergrendeling karabijnhaken

Vergrendelende karabijnhaken hebben poorten die in de gesloten positie kunnen worden vergrendeld om extra bescherming te bieden tegen onbedoelde poortopeningen. Ze hebben een handmatig (ook wel schroefvergrendeling genoemd) of automatisch vergrendelingssysteem.

Schroefpoort
screwgate carabinerSnap-poorten (recht, gebogen of draad) zijn logisch voor quickdraws waarbij de snelheid van het knippen cruciaal is, maar een vergrendelbare karabijnhaak voegt veiligheid toe bij het zekeren van een partner of bij het bouwen van zekeringsinstallaties. Schroefpoorten zijn de meest voorkomende vorm van vergrendelingspoorten en bieden een grote waarde, maar ze vertrouwen er wel op dat de gebruiker eraan denkt om de schijf elke keer weer omhoog te doen. Keylock schone neuzen komen steeds vaker voor en helpen haken en ogen te voorkomen.

karabijnhaak met schroefsluiting

Draaislot
twistlock carabinerAutomatische vergrendelingsmechanismen zoals de Twistlock verminderen de kans dat je vergeet de karabijnhaak te vergrendelen. Ze kunnen echter lastiger te openen zijn dan schroefpoorten (vooral met één hand) en zullen meestal iets meer kosten.

twistlock karabijnhaak

 

 

Magnetron
magnetron carabinerDe Magnetron-poort van Black Diamond is in wezen een automatisch vergrendelingsmechanisme, maar de twee magnetische armen vertegenwoordigen een heel andere (eenvoudigere) benadering van dubbel- of drievoudig werkende twistlock-poorten.

 

 

 

Karabijnhaken met schroefvergrendelingspoorten moet de gebruiker de huls handmatig op de poort schroeven om deze te vergrendelen.

Auto-lock karabijnhaken vergrendelen automatisch wanneer de poort wordt gesloten.

Vergrendelende karabijnhaken, hoewel zwaarder dan niet-vergrendelende modellen, zijn de enige keuze voor gebruik met een zekerings-/afdalingsapparaat. Overweeg ook om ze te gebruiken bij zekeringsstations en op kritieke beschermingsplaatsen. Ze bieden een veiligere hechting en vergroten uw gemoedsrust.

Voordelen:

 • Vergrendelingspoort voegt veiligheid toe

nadelen:

 • Zwaarder dan andere stijlen

Grootte, gewicht en sterkte van karabijnhaak

Karabijnhaak maat
Karabijnhaken zijn er in verschillende maten. Grote karabijnhaken zijn doorgaans gemakkelijker te hanteren en gemakkelijker te klemmen (ze hebben grotere poortopeningen), en ze kunnen meer spullen erin houden. Ze worden vaak gebruikt met zekerings- en rappel-apparaten. Kleinere karabijnhaken zijn lichter en nemen minder ruimte in beslag op uw rek, maar ze kunnen moeilijker te knippen zijn.

Open speling van de poort, geleverd in millimeters, is iets waar u misschien op moet letten bij het bekijken van de grootte van een karabijnhaak. Dit getal verwijst naar de breedte die de poort kan openen, plus de diepte en vorm van de onderkant van de karabijnhaak onder de poort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de karabijnhaak, hoe minder speling deze biedt.

Te weinig speling bij het openen van de poort kan ertoe leiden dat uw vinger tijdens het knippen klem komt te zitten tussen de poort en de karabijnhaak; een te diepe speling kan de karabijnhaak ook moeilijk vast te knippen maken. Een ideale hoeveelheid maakt het knippen van de karabijnhaak eenvoudig.

Gewicht karabijnhaak
Over het algemeen geldt: hoe minder gewicht u meedraagt ​​tijdens het klimmen, hoe beter. Maar lichtere karabijnhaken zijn niet altijd de beste. Superlichte karabijnhaken zijn vaak kleiner, waardoor ze moeilijker te gebruiken kunnen zijn als je het touw of een bout aan het knippen bent. Ook gebruiken lichtgewicht karabijnhaken vaak een smallere hengel, wat kan leiden tot lagere openingssterkten en een kortere levensduur. Smalle karabijnhaken kunnen ook meer touwslijtage veroorzaken, omdat de smalle uiteinden als randen kunnen werken en in je verzwaarde touw bijten terwijl het voorbij glijdt.

 Karabijnhaak sterkte
a carabiner's strong and weak pointsDe sterke en zwakke punten van een karabijnhaak
Karabijnhaken worden beoordeeld op sterkte in drie richtingen: in de lengte (hoofdas), zijwaarts (kleine as) en terwijl open (hoofdas open of "poort open"). Deze beoordelingen staan ​​meestal op de rug van de karabijnhaak. Alle klimkarabiners voldoen aan de UIAA- en CE-normen, wat betekent dat ze sterk genoeg zijn zolang je ze correct gebruikt. Gate-open sterkte en minor-axis sterkte zijn waar je de meeste variatie ziet.

 

Hoe kan je sterkteclassificaties gebruiken: Als u uw zoekopdracht heeft beperkt tot een paar verschillende karabijnhaken die goed passen bij uw klimstijl, bekijk dan de sterkteclassificaties als een van de laatste beslissingspunten. Als de ene karabijnhaak alles biedt wat je nodig hebt en sterker is dan de andere, dan kun je net zo goed voor die karabijnhaak gaan. Houd er rekening mee dat kleinere en lichtere karabiners over het algemeen zwakker zijn dan grotere, zwaardere, maar niet altijd.

Een opmerking over gate-lash: de dynamiek van zowat elke klimval kan gate-lash veroorzaken, wat de algehele sterkte van een karabijnhaak kan verminderen tot zijn open-poortsterkte, waardoor de kans groter is dat de karabijnhaak kan breken. Het kan voorkomen wanneer:

 • De traagheid van een poort overwint de veerspanning die hem op zijn plaats houdt
 • Een poort botst met een ander object

Om jezelf te beschermen tegen dit soort karabijnbreuken, kiest je karabijnhaken met specifieke poortontwerpen (zoals een draadpoort) en/of stijve veerspanningen. Je kunt ook kiezen voor karabijnhaken met afsluitbare poorten en/of hoge poort-open sterktes. Vraag CanyonZone om aanbevelingen.

Welke karabijnhaak te gebruiken?

Als je eenmaal begrijpt hoe vorm, poorttype, grootte, gewicht en sterkte de prestaties beïnvloeden, is het handig om na te denken over hoe je de karabijnhaken gaat gebruiken.

Functies die een karabijnhaak geweldig maken voor het ene type klimmen, maken het misschien niet zo geweldig voor een ander type. Kleine karabijnhaken met draadpoort kunnen bijvoorbeeld geweldig zijn voor stellinguitrusting om uw bagagerek licht te houden of voor het maken van lichtgewicht traditionele snelle trekhaken, maar ze zullen niet zo gemakkelijk te klemmen zijn als grotere, zwaardere karabiners.

De meeste ervaren buitensporters ontwikkelen een voorkeur voor karabijnhaken van een bepaalde grootte en vorm en met een bepaald poorttype. Als je net begint, volgen hier enkele algemene aanbevelingen:

Gebruik type karabijnhaak

 • Zekeren en abseilen:      Grote peervormige karabijnhaak
 • Klimset voor buitensport:     Asymmetrische D-karabiners met rechte poorten, gebogen poorten en/of draadpoorten
 • Trad-klimmende quickdraws:      Asymmetrische D-karabiners met wiregates
 • Traditioneel dragen:   Asymmetrische D, D of ovale karabijnhaken

Zekeren HMS Karabijnhaak
HMS CarabinerBij het zekeren is het belangrijk om een ​​karabijnhaak te gebruiken met een royale bovenbalk. Kleine, smalhoekige D-vormen kunnen te veel wrijving op het touw uitoefenen en het zekeren pakkend en onvoorspelbaar maken. Een HMS-karabijnhaak is ideaal, maar het is belangrijk om te onthouden dat schroefpoorten elke keer handmatig moeten worden vergrendeld. Dit verklaart waarom automatische vergrendeling HMS-opties ook populair zijn. Een van de andere gevaren bij het zekeren is dat de karabijnhaak ronddraait en dwars over de poort wordt geladen. Specifieke zekeringskarabiners die de zekeringslus vangen, kunnen dit voorkomen.


Belay  Belay Karabijnhaak
Belay CarabinerHet aanleggen van veilige zekeringsposities aan het einde van een veld is een vaardigheid op zich. Vergrendelende karabijnhaken (meestal verschoven D-vormige schroefgaten) moeten worden gebruikt om stroppen of het touw aan de bescherming te bevestigen. Je zult dan vaak een paar slings en/of bochten touw in één hub moeten samenbrengen. Dit centrale punt vereist vaak een grote HMS-karabijnhaak. De sleutel is om meerdere karabijnhaken met schroefsluiting op je harnas te hebben om alle eventualiteiten aan te kunnen.

 

Dragen  Snapgate Karabiner

SnapgateAnkers, zeskanten, nokken, stroppen en zelfs naderingsschoenen moeten vaak aan uw harnas worden bevestigd. Eenvoudige snapgate-karabiners (recht, gebogen of draad) zijn de beste manier om dit te doen. Een ovale vorm is ideaal voor het opbergen van noten.

 

 

 

Als je de karabiner uitvoeringen hebt betudeerd, kan het handig zijn om CanyonZone of een andere buitensportwinkel te bezoeken. Pak een paar modellen en voel hoe ze in je hand passen, hoe gemakkelijk ze zijn vast te klikken en los te maken en hoe soepel de poorten werken. Probeer voor het vergrendelen van karabijnhaken het hek een paar keer (met één hand) te vergrendelen en ontgrendelen. Kies modellen die goed aanvoelen, soepel werken en gemakkelijk zijn om mee te werken.

Je veiligheid is jouw verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je de juiste technieken en veiligheidsrichtlijnen oefent voordat je gaat (buiten)sporten

Zie CanyonZone's volledige assortiment karabijnhaken en quickdraws.

Gebaseerd op https://www.rei.com/learn/expert-advice/carabiners.html  en https://www.ellis-brigham.com/carabiners/carabiner-buying-guide

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel