Hoe kies ik een juiste helm?

 Alle canyoning-, speleologie-, buitensporthelmen zijn bedoeld om je hoofd te beschermen bij een plotselinge impact, maar verschillende modellen doen dit op verschillende wijzen.
Een goedgevormde helm is de beste bescherming die je kunt kopen voor je grijze massa. Dit, in combinatie met een goede beoordeling voor de verschillende buitensporten, biedt de beste bescherming tegen ongewenste botsingen.

Het ontwerp dat je kiest zal afhankelijk zijn van de pasvorm en het soort buitensport waar de helm bij gebruikt zal worden. Ga je ijsklimmen? Dan loop je meer risico op steenslag en is de isolatie van de helm mooi meegenomen. Kies een stevige helm zonder al te veel ventilatiegaten, zorg dat er een muts onder de helm past. Klim je vooral bij warm weer? Ga dan opzoek naar een model met veel ventilatiegaten, deze bevorderen een goede luchtcirculatie.

Bekijk CanyonZone's assortiment helmen.

Modellen Outdoor Helm

 • Schaalhelm
  Edelrid Ultralight KlimhelmDeze duurzame, traditionele helm biedt een solide buitenkant ondersteund door een binnenkant die voorzien is van een bandensysteem van kruislings gespannen banden – net als een bouwhelm. De ventilatie van schaalhelmen is over het algemeen goed, doordat er lucht zit tussen de schaal en het hoofd. Botsenergie wordt in de eerste plaats geabsorbeerd door elastische vervorming, dat wil zeggen dat de buitenkant vervormt bij impact en daarna, in de meeste gevallen, weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit absorbeert de energie van een verticale impact, zoals een vallende steen. Schaalmodellen zijn bijzonder duurzaam, maar relatief zwaar.
   
 • Schuimhelm
  Deze lichtere helm is voorzien van een basis van polystyreen- of polypropyleen schuim met daarop een dunne, harde buitenkant. Energie wordt geabsorbeerd door plastische vervorming, dat wil zeggen dat het schuim permanent vervormt wanneer een serieuze botsing optreedt. Hierdoor wordt de energie geabsorbeerd het het schedel beschermd. Een sterk punt van schuimhelmen is dat ze een relatief goede bescherming bieden tegen impact van de voor-, achter- en zijkanten. Dit type impact komt met name voor in het geval van een val.
  Schuimhelmen zijn lichter dan schaalhelmen en zien er flitsender uit. Een schuimhelm dient na een serieuze impact afgedankt te worden omdat een interne beschadiging niet altijd aan de buitenkant waarneembaar is. Schuimhelmen liggen gemiddeld genomen het hoogst in prijs. Schuimhelmen zijn substantieel lichter dan schaalhelmen en hybride helmen, wat ze uitermate populair maakt bij alpinisten die lange bergtochten maken. 
   
 • Hybride helm
  Dit type helm combineert de harde schaal van de schaalhelm met het schokdempend schuim van de schuimhelm. Het gewicht van een hybride helm ligt tussen de twee voorgaande types in. Dit type helm wordt het meest verkocht vanwege de duurzaamheid, relatief lage prijs en het acceptabele gewicht.
 •  

 

Pasvorm van buitensporthelmen

Als je eenmaal weet wat je ongeveer zoekt, krijgt pasvorm de hoogste prioriteit. Een helm die goed past, is gemakkelijker in gebruik, een stuk comfortabeler en bovendien biedt hij betere bescherming. Een helm met een slechte pasvorm wordt al snel een last, die liever thuis of in de auto gelaten wordt. Het is belangrijk de helm goed op te zetten. Zorg ervoor dat de voorkant tot midden op je voorhoofd komt. Vermijd naar achteren kantelen van de helm, dat laat je voorhoofd onbeschermd.

Verstelbaarheid: Veel klimhelmen kunnen zo worden afgesteld dat de pasvorm geoptimaliseerd wordt. Na het personaliseren van de pasvorm, maar voordat de gesp van de kinband vastgemaakt is, kun je het hoofd heen en weer schudden om te testen of hij daadwerkelijk goed zit. De helm moet ook zonder dat het kinbandje dicht zit redelijk nauwsluitend aanvoelen.

Specificaties voor een buitensporthelm

 • Gewicht: Ben je van plan een lange tocht te maken? Wanneer je veel materiaal te vervoeren hebt, kan het gewicht van je helm een belangrijke overweging zijn. Overweeg lichtgewicht schuimmodellen, deze wegen soms minder dan de helft vergeleken met de zwaardere hybride- en schaalhelmen.
 • Hoofdlampen: Voor het ochtendgloren op pad gaan is geen probleem. Vandaag de dag zijn alle klimhelmen uitgerust met clips voor het bevestigen van een hoofdlamp. Test de combinatie helm-hoofdlamp voordat je op pad gaat, vooral bij wat oudere modellen is het belangrijk te comtroleren of de lamp goed in positie blijft zitten.  
 • Laagjes: Klimmen in een hooggebergte, bij koude temperaturen of op bevroren watervallen? Zorg ervoor dat je een helm hebt waar ook nog een muts onder kan.
 • Kinbanden: Wanneer de kinband goed afgesteld is, zouden de bandjes aan de voorkant en de bandjes aan de achterkant een “Y” moeten vormen bij ieder oor. Geen van de bandjes behoort slap te hangen. Wanneer je een redelijk grote tot grote rugzak met je meedraagt, is het belangrijk om genoeg ruimte te hebben om omhoog te kijken, zonder dat de tas in de weg zit. Hybride helmen en schaalhelmen hebben in het algemeen goede verstelmogelijkheden. Bij schuimhelmen zijn de verstelmogelijkheden in de breedte beperkt. 
 • Veiligheidstests
  • Alle helmen die ik verkoop voldoen aan de in Europa verplichte CE-normering. Voor klim- en bergsporthelmen betekent dit dat de helmen zijn getest volgens Europese norm EN 12492. Helmen worden getest met een vallend gewicht, zowel bovenop de helm als zijdelings onder een hoek van 60 graden. Daarnaast worden onder andere de sterkte van de kinband en de weerstand tegen impact van scherpe delen getoetst aan de norm. Alleen helmen die alle tests doorstaan mogen in Europa als buitensporthelm worden verkocht.
  • Naast CE hebben veel helmen het optionele UIAA keurmerk, uitgegeven door Union Internationale des Associations d'Alpinisme. De eisen van UIAA liggen op sommige punten hoger dan de verplichte CE norm.

Levensduur & verzorging van helmen

 • Buitensporthelmen hebben een beperkte levensduur, in het beste geval gaan ze tot 10 jaar na de datum van ingebruikname mee. De maximale levensuur wordt door de fabrikant in de handleiding vermeld. De productiedatum wordt door de producent op de helm vermeld. 
 • Het kunststof van helmen is gevoelig voor ultraviolette straling van zonlicht, waardoor het materiaal langzaam kan verzwakken. Bij veel buiten gebruik moet je de geschatte levensduur van maximaal 10 jaar op zijn minst halveren.
 • Volgens de meeste handleidingen moet wanneer een helm een deuk, barst of beschadiging oploopt de helm vervangen worden. Schade is niet altijd duidelijk te zien. Houd dit advies in het achterhoofd: wanneer dat je een harde klap krijgt en denkt "Als ik geen helm op had gehad, was ik er niet best aan toe geweest", dan is het tijd voor een nieuwe helm.
 • Om de gebruiksduur van een helm te vergroten dienen de volgende stappen doorlopen te worden iedere keer voordat de helm opgeborgen wordt:
  • Test de werkzaamheid van de kingesp.
  • Controleer de banden (in de buurt van de oren). Zijn ze in goede staat en vrij van beschadigingen?
  • Ga na of de schokdempende schuimlaag goed vastzit in de helm.
  • Bewaar helmen in een tas om ze te beschermen tegen stoten en beschadigingen te voorkomen. Bewaar helmen buiten bereik van direct zonlicht.

Bewerking van: https://www.klimwinkel.nl/keuzehulp/hardware/keuzehulp-hoe-kies-je-de-beste-klimhelm

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel