Wat is het verschil tussen een klimgordel, canyoning gordel, speleologie gordel, zitgordel, heupgordel en integraal gordel?

 Door het immens grote aanbod van gordels kan het moeilijk zijn om een keuze te maken welke gordel voor jou het meest geschikt is. CanyonZone geeft een aantal handvatten aan om de keuze eenvoudiger te maken. Ons advies is om je gordel te passen en er even goed in te hangen. Net zoals een paar schoenen passen. Zonder passen, erin zitten en hangen, weet je niet hoe prettig de gordel is en of deze aansluit op jouw lichaamsbouw. Een gordel vanaf een plaatje kiezen is niet een goede optie. In onze showroom bieden we deze mogelijkheid graag aan.

Het eerste dat je jezelf dient af te vragen voordat je op zoek gaat naar een gordel is de activiteit(en) die je met de gordel wilt ondernemen. Als je dit helder hebt is het eenvoudiger te bepalen welke gordel aan jouw wensen voldoet.
                                                                                                                           

                   

De grootte van het klimgordel / klimharnas is essentieel omdat je veiligheid ervan afhangt. Het moet perfect passend zijn. Je moet controleren of de gordel niet van de heupen glijdt als je ondersteboven komt te hangen. Ook moet je rekening houden met de fysieke verschillen tussen mannen, vrouwen en kinderen. Naast veiligheid heb je de juiste maat nodig om het nodige comfort te bieden.

N.B. Het onderscheid  tussen een harnas en een gordel is het verschil bij werkpositionering en valbeveiliging. Een zitgordel is kleiner en geschikt voor werkpositionering. Voor valbeveiliging wordt een harnas gebruikt, die afhankelijk van het type, ook heel geschikt kan zijn voor werkpositionering.

Onderstaand een indeling van de gordels gevolgd door een aantal begrippen en aandachtspunten.

Onderdelen van een klimgordel

Om te begrijpen welke klimgordel voor welke activiteit het meest geschikt is moet je weten uit welke onderdelen een klimgordel bestaat. Hierdoor kun je een wegwijs maken uit de termen die gebruikt worden om bepaalde type klimgordels te beschrijven.

  • Heupband; De heupband kan een comfortabele of lichte padding hebben of een mix van beide afhankelijk van waarvoor je de klimgordel het meeste zal gebruiken.
  • Heupriem; Dit is de riem die je aantrekt en door de gespen voert. In de klimgordel uit het voorbeeld zit de heupriem los in de heupband en zie je maar een gesp zitten waar je de klimgordel mee aantrekt. Hierdoor kun je, ondanks het gebrek aan twee gespen, de zekerlus nog steeds mooi centreren. Andere klimgordels hebben twee gespen of zijn simpelweg in meerdere maten beschikbaar om te zorgen dat je de zekerlus ook mooi kunt centreren.
  • Beenlussen; Bij de beenlussen geldt hetzelfde als voor de heupband wat betreft de padding. Beenlussen hebben vaak een gesp zitten waarmee je ze kunt verstellen, maar de lichtgewicht klimgordels hebben dit achterwege gelaten om ze nog lichter te maken.
    Eén van de belangrijkste voordelen van beenlussen, naast hun comfort, is dat ze het schuren voorkomen dat kan leiden tot ongemak of letsel. Het is ook gemakkelijker om van kleding te veranderen, iets wat van groot belang is als je rekening houdt met de verschillende weersomstandigheden die kunnen optreden tijdens een beklimming.
  • Materiaallussen; Afhankelijk van waar je gaat klimmen kunnen dit er twee of vier zijn. Vaak voor het klimmen in een klimhal heb je er niet meer dan twee nodig, maar zodra je buiten gaat klimmen heb je er al snel vier nodig.
  • Inbindlussen en zekerlus; Inbinden kun je op twee manieren doen. Indirect via de zekerlus doormiddel van bijvoorbeeld de Belaymaster of direct door via de inbindlussen een teruggestoken achtknoop te maken.
  • Overige bevestigingslussen; Aan de achterkant van je klimgordel kunnen lusjes hangen voor bijvoorbeeld je pofzak of als je buiten klimt, een tweede touw. Daarnaast zijn er op sommige klimgordels extra openingen gemaakt om eenvoudig een materiaalkarabiner als de Petzl Caritool kwijt te kunnen.

Indeling van de gordels

Een klimgordel of kortweg gordel wordt gebruikt bij het klimmen en abseilen om een stabiel bevestigingspunt te creëren aan het menselijk lichaam.
Er zijn diverse types klimgordels. Nu je bekend bent met de verschillende onderdelen zoomen we in op de verschillen tussen de types klimgordels.

Zitgordel / Heupgordel

De meest gebruikte en meest bekende van alle klimgordels is de zitgordel of heupgordel. Je komt dit type klimgordel tegen in vrijwel iedere vorm van klimmen. Van klettersteigen tot alpinisme. Een zitgordel staat volledige vrijheid van beweging toe en biedt voldoende ruimte voor het opbergen van al je materiaal. In een zitgordel zorgt de heupband voor een goede spreiding van de druk zodat je hierin comfortabel kunt zitten. Het comfort verschilt wel per klimgordel, hierbij geldt ook een stukje persoonlijke voorkeur en over het algemeen kan je wel aannemen dat een duurdere klimgordel meer comfort biedt dan de goedkoopste klimgordels. Zitgordels of heupgordels verdelen we nog verder onder in verschillende types afhankelijk van de toepassing.

Sportklimgordel

Een sportklimgordel is de allround variant van de zitgordels of heupgordels. Je herkent deze eenvoudig aan het gemak waarmee je deze aan- en uittrekt. Ze hebben meestal twee tot vier materiaallussen en een dunne zekerlus. De beenlussen zijn bij sommige sportklimgordels minimaal verstelbaar omdat je deze in de klimhal niet veel hoeft te verstellen. Bij andere sportklimgordels heb je wel volledig verstelbare beenlussen, zodat je deze ook eenvoudig buiten kunt aanpassen als je meerdere lagen kleding draagt.

Multipitch/Big Wall klimgordel

Multipitch of Big Wall klimgordels zijn klimgordels die bedoeld zijn om de hele dag zeer comfortabel gedragen te kunnen worden. Er wordt vaak voor lange tijd in de klimgordel gehangen en hiervoor heb je een dikke padding nodig in de heupband en de beenlussen. Je ziet dit vaak direct terug aan de klimgordel. Het gewicht van deze klimgordels is over het algemeen ook hoger. Deze klimgordels hebben vrijwel altijd een extra lus aan de achterzijde voor het hijsen van een extra touw en hebben minimaal vier materiaallussen.

IJsklimgordel

Een klimgordel specifiek voor het ijsklimmen kenmerkt zich door extra lussen om materiaalkarabiners aan de bevestigen als de Petzl Caritool. Hier kun je dan vervolgens je ijsschroeven aan opbergen. Deze klimgordels zijn verder vrijwel gelijk aan sportklimgordels.

Alpiene klimgordel

Een klimgordel specifiek voor alpinisme of toerskiën heeft nauwelijks padding in de heupband en beenlussen. Dit is gedaan voor gewichtsbesparing en om de klimgordel een zeer klein pakvolume te geven. De klimgordel zit je hierdoor ook niet in de weg tijdens het lopen. Sterker nog, als je een goede alpiene klimgordel hebt dan voel je nauwelijks dat je deze draagt. Daarnaast kun je de klimgordel vaak volledig openmaken zodat je deze eenvoudig aan kunt trekken op het moment dat je volledig uitgerust bent met stijgijzers en een dikke jas.

De alpiene klimgordel heeft maximaal vier materiaallussen om niet in de weg te zitten bij het dragen van een rugzak en heeft voor verdere gewichtsbesparing ook een dunne zekerlus.

Klettersteig klimgordel

Dit zijn vaak de meest minimale klimgordels die je kunt vinden. Er zit nauwelijks of geen padding in de heupband en beenlussen, omdat je alleen als je valt in de klimgordel hangt en verder eigenlijk niet. Deze klimgordel heeft vaak maar een of twee materiaallussen en de zekerlus zit horizontaal in plaats van verticaal. Dit is tevens het type klimgordel dat in Adventure parcs gebruikt wordt en voor groepsgebruik geschikt is.

Dames klimgordel

Een dames klimgordel kan ieder van de voorgaande types klimgordels zijn, maar dan specifiek afgestemd op het lichaam van een vrouw. De verhouding tussen de heupband en beenlussen is net wat anders dan bij mannen. De vorm van de heupband en de beenlussen is daarnaast ook aangepast op het lichaam van een vrouw.

Canyoning Zit Gordels / Harnas

Canyoning is behoorlijk zwaar voor de uitrusting. Bij veel canyons gaat het om rotshoppen, zwemmen, van rotsen en boomstammen naar beneden glijden en bush-bashen, dus je hebt een harnas nodig dat aan de taak voldoet.

Dit is waar een speciale canyoning-gordel perfect is. Canyoning heupgordels hebben vervangbare zitvlak- stoelbeschermers(Spanck Protects) die zijn ontworpen om de vele rotsen die je tegenkomt te weerstaan, dus ze zullen je wetsuit beschermen tegen beschadiging en die grote stoelbeschermer is veel comfortabeler dan die dunne beenlussen aan een klimgordel. 
Als je een enthousiaste canyoner bent, dan is een standaard canyoning gordel zoals de Rock Empire CanyonEdelrid Irupu of Petzl Canyon Club Gordel een goede keuze. Aan de andere kant, als je geen genoeg kunt krijgen van canyoning en elk weekend op pad gaat, is de Petzl Canyon Gids gordel de goldel voor jou.

Als je een fervent abseiler of speleoloog bent, is het waarschijnlijk dat je een redelijk robuust harnas hebt dat voldoende is, maar beenlussen zullen de eerste zijn die verslijten en falen.

Speleologie harnas

Speleologie-harnassen zijn er als twee afzonderlijke delen, een heup- zitgordel en een borstgordel, en moeten samen worden gebruikt.

Heup- zitgordels zijn lichtgewicht, slijtvast en eenvoudig. Ze komen in het midden samen met behulp van een D-vormige maillon die al je SRT-uitrusting vasthoudt, en cruciaal, de chest jammer dicht bij je zwaartepunt, wat betekent dat je in de meest efficiënte positie bent om een ​​touw te beklimmen. De Petzl Superavanti en de Petzl Fractio zijn zeer verstelbaar en zijn verkrijgbaar in twee maten, dus passen alle cavers, waarbij de fractio een extra tailleband heeft voor ondersteuning van de onderrug, maar de chest jammer / borststijgklem in een iets minder efficiënte positie houdt.

Speleologie Heup- zitgordels mogen nooit worden gebruikt om te klimmen. Het lage bevestigingspunt (maillon) betekent dat je bij een val eerder ondersteboven komt te zitten en vergroot in deze situatie het gevaar dat de gordel losraakt omdat het niet om het smalste deel van uw middel zit. Als je alleen een ladder en reddingslijn gebruikt (dus geen SRT), is het daarom verstandig om in plaats daarvan voor een eenvoudig klimgordel in alpine stijl te gaan.

Je heup- zitgordel moet worden gecombineerd met een borstgordel. Deze zijn meestal niet ontworpen om te dragen en zijn er in een paar verschillende stijlen. Ze zitten allemaal over je schouders en lussen door het bovenste gat in de Petzl-rol. Hierdoor kan de croll langs het touw omhoog bewegen terwijl je rechtop staat in je voetlus. Ze zijn allemaal zeer verstelbaar - handig voor verschillende maten speleologie en om af te stellen tussen los (algemeen bimbling in de grot) en strak (terug het touw omhoog gaan).

Borstgordel

Borstgordels zijn ontworpen om samen met een zitgordel of heupgordel gebruikt te worden. Je verbindt deze met elkaar vaak doormiddel van een slinge. De toevoeging van een borstgordel kan bijzonder handig zijn als je met een zware rugzak op pad gaat of als je erg smalle heupen hebt. De borstgordel zorgt ervoor dat je zwaartepunt hoger ligt, hierdoor ben je minder snel geneigd ondersteboven te vallen als je een zware rugzak draagt.

Integraalgordel

Een integraalgordel is eigenlijk niks anders dan een borst- en heupgordel-in-een. Twee extra banden lopen over de schouders. Vooral alpinisten en kleine kinderen hebben baat bij dit type gordel omdat de banden onder alle omstandigheden voorkomen dat de persoon uit de gordel valt. Je bent iets meer tijd kwijt bij het aan- en uittrekken, maar je kunt hier wel een stuk makkelijk rechtop in hangen. Daarnaast geldt ook bij de integraalgordel dat je bij het dragen van een zware rugzak in dit type klimgordel makkelijker overeind blijft. Het gewicht van een integraalgordel is meer dan dat van een heup- of zitgordel en het formaat is ook minder compact.

Kindergordel

  Omdat jongere kinderen een andere bouw hebben dan volwassenen en de balans niet altijd net zo ontwikkeld is als bij volwassenen zijn kinderklimgordels vrijwel altijd integraalgordels. De leeftijd van het kind zegt eigenlijk niet zoveel, het gaat vooral om de maat van taille en bovenbenen. De gewichtspecificaties laten een gewicht tot 40 kg toe. Controleer daarom altijd goed het gewicht van jouw kind en de specificaties van de klimgordel. 

Zodra kinderen een beter gevoel voor balans hebben, de heupen iets verbreden en ze uit zichzelf makkelijk overeind kunnen blijven in een zitgordel of heupgordel kun je de overstap maken naar dit type klimgordel. Mocht je toch twijfelen dan kun je ook altijd voor de combinatie gaan van borstgordel en zit- of heupgordel. Handig omdat de klimgordel zo als het ware met jouw kind kan 'meegroeien'. Uiteindelijk gaat het kind ook de kleinste maten van de sportklimgordels voor volwassenen passen.

 

Veel ontleend aan: https://www.klimwinkel.nl/keuzehulp/gordels-klimschoenen/keuzehulp-hoe-kies-je-de-beste-klimgordel

Wat is het verschil tussen een klimgordel voor mannen en vrouwen?

Hoewel sommige modellen kunnen worden ontworpen voor zowel mannen als vrouwen, is het raadzaam om een product te kopen dat de nodige eigenschappen biedt voor elke sekse. Bij vrouwen is het zwaartepunt bijvoorbeeld lager en moeten ze het harnas in evenwicht brengen om zich comfortabeler en veiliger te voelen.

Ook zijn vrouwen over het algemeen smaller en gebruiken ze de gordels op de heupen, daarom moet je de afstand tussen de gordel en de benen inschatten. Kortom, we moeten, evenals bij de aankoop van klimschoenen bijvoorbeeld, op zoek naar specifieke modellen voor mannen en vrouwen, evenals voor kinderen.

Belangrijk om te weten

  • Vrouwen, mannen of kinderen moeten vanwege hun verschillende anatomieën modellen aanschaffen die zijn aangepast aan hun kenmerken.
  • Het klimharnas moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, die meestal op het etiket zijn gecertificeerd. We zullen dit zien in het hoofdstuk “Waar moet je op letten bij je aankoop?”, evenals specificaties over de juiste maten van de gordel.

Hoe moet ik mijn klimgordel aandoen?

Het bevestigen van een klimgordel is niet erg ingewikkeld. Het moet echter met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd, want je veiligheid en comfort zijn afhankelijk van een correcte werkwijze. Dit zijn in het kort de belangrijkste stappen die moeten worden gevolgd om een klimgordel aan te trekken:

  • Steek je benen in de beenlussen en zorg ervoor dat ze niet gekruist zijn en dat de zekerlus aan de voorkant ligt.
  • Plaats de gordel over je heupen, bijna op navelniveau, om te voorkomen dat je eruit glijdt in geval van een duikeling. Trek de riem strak aan.
  • Verstel de beenlussen met behulp van een elastisch deel voor het geval ze niet verstelbaar zijn. Hoe strakker ze zitten, hoe comfortabeler je je voelt bij het hangen, al zal het je bewegingsvrijheid verminderen.

Hoe moet ik mijn klimgordel onderhouden en schoonmaken?

Het eerste wat je moet doen is de handleiding te lezen, om te weten uit welke onderdelen het klimharnas bestaat. Voor elk gebruik moet je elk detail bekijken om er zeker van te zijn dat elk onderdeel werkt en in goede staat is, want na verloop van tijd kunnen sommige elementen versleten raken en je fysieke integriteit in gevaar brengen.
Als je veel klimt is het belangrijk je klimgordel regelmatig te controleren op eventuele scheurtjes of slijtage. Je kunt zien aan een klimgordel of deze begint te verouderen aan verkleuring of rafelende onderdelen. Sommige klimgordels zijn voorzien van een indicator waaraan je kunt zien wanneer het moment is gekomen om de gordel met pensioen te sturen. Over het algemeen kun je iedere klimgordel na min of meer zeven jaar weggooien, zelfs als ie maar zeer weinig is gebruikt.

Wat de reiniging betreft, kunnen we de gordel twee uur lang in handwater weken met een neutrale zeep en een borstel gebruiken voor het geval dat de vlekken hardnekkig zijn. Spoel de gordel daarna af met water en laat hem drogen op een geventileerde plaats, zonder blootstelling aan de zon. Na het reinigen is het noodzakelijk om erop te letten dat alle elementen correct werken. Ook het gebruik van een wasmachine is een mogelijkheid, zie Informatie over touw: keuze en onderhoud.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gordel om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de gordel te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de klimgordel die je nodig hebt:
Equipment necessary for mountaineering and hiking

Gebruik

Grootte

Beenlussen

Materiaal lussen

Veiligheidsvoorschriften
 

 

Je moet je gordel kiezen al naar gelang de activiteit die je gaat beoefenen.

Gebruik

Lumberjack with saw and harness pruning a tree. Klimmen kan op verschillende terreinen en onder verschillende omstandigheden. Daarom moet je een klimgordel kiezen die zich aanpast aan de kenmerken van de stijl die je wilt beoefenen. Vergeet niet dat bij klimgordels de veiligheid heel belangrijk is, daarom worden ze vervaardigd om te voldoen aan verschillende functies, afhankelijk van het gebruik waaraan ze door de klimmer zullen worden blootgesteld.

Voor de kunstmatige wanden worden comfortabelere en praktischere klimgordels gebruikt, terwijl voor de sportieve stijl meestal lichtere modellen worden gebruikt die de beklimming niet belemmeren. Traditionele klimmers moeten voorrang geven aan comfort en ruimte. Voor het gebruik op ijs heb je speciale schroefhouders en verstelbare beenlussen nodig.

Met de klimgordel kunnen meer activiteiten worden uitgevoerd dan alleen bergbeklimmen.

Grootte

De grootte van het klimharnas is essentieel omdat je veiligheid ervan afhangt. Het moet perfect passend zijn. Je moet controleren of de gordel niet van de heupen glijdt als je ondersteboven komt te hangen. Ook moet je rekening houden met de fysieke verschillen tussen mannen, vrouwen en kinderen.

Naast veiligheid heb je de juiste maat nodig om het nodige comfort te bieden. Je kunt bijvoorbeeld vele uren in de klimgordel hangend doorbrengen, zoals in hooggebergtes. Aan de andere kant is het beter om verwondingen of ongemak te vermijden die een te kleine maat kunnen veroorzaken.

Beenlussen

Een ander element waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een klimgordel, zijn de beenlussen, hoewel ze niet zo belangrijk zijn als andere onderdelen zoals de heupriem, zekerlus of inbindpunten. De beenlussen kunnen vast of verstelbaar zijn. De eerste zijn de meest voorkomende, hoewel ze dankzij de elasticiteit kunnen worden gebruikt voor allerlei activiteiten.

Eén van de belangrijkste voordelen van beenlussen, naast hun comfort, is dat ze het schuren voorkomen dat kan leiden tot ongemak of letsel. Het is ook gemakkelijker om van kleding te veranderen, iets wat van groot belang is als je rekening houdt met de verschillende weersomstandigheden die kunnen optreden tijdens een beklimming.

Materiaal lussen

Female rock climber wearing safety harness Aan de gordel van het klimharnas zijn materiaallussen geplaatst, die meestal worden gebruikt bij outdoormodaliteiten. Het is gebruikelijk om minimaal 4 materiaallussen te hebben om al het materiaal dat je nodig hebt tijdens de beklimming te verplaatsen, hoewel het aantal kan variëren afhankelijk van de behoeften van elke klimmer.

 

 

Het is van belang dat je erop let dat alle onderdelen goed werken.

Veiligheidsvoorschriften

Klim- of bergsportharnassen moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften UNE-EN 12277. Om er zeker van te zijn dat het gekozen product binnen de normen van nationale en internationale instanties valt, moet je dit op het etiket verifiëren. Deze verordening verdeelt de klimgordels in vier categorieën:

Type A: Integraalharnas. Voor mensen die nogal zwaar zijn, een zeer hoog zwaartepunt hebben of in slechte conditie zijn.
Type B: Integraalharnas. Voor gebruikers met een gewicht van minder dan 40 kg. Meestal gebruikt voor kinderen.
Type C: Heupgordel. Het moet voldoen aan de juiste kenmerken voor elke stijl van klimmen of bergsportbeoefening.
Type D: Borstgordel. Wordt meestal bij activiteiten van voortgang door middel van een touw gebruikt, waarbij het noodzakelijk is om een ventrale blocker te gebruiken. Ze moeten altijd samen met het harnas van het type C worden gebruikt.

Samenvatting

  • De gordel is een product dat onderworpen is aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Dit betekent dat je de belangrijkste functies ervan bij alle modellen op de markt zult vinden, hoewel je voordat je er één koopt altijd goed het etiket moet lezen. Bij het gebruik van dit hulpmiddel is het altijd noodzakelijk om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook moet je de gordel / het harnas altijd checken voor elk gebruik.
  • Tenslotte moet je bij de evalutie van de beste gordels / harnassen letten op andere aspecten, zoals het comfort of het gebruik dat je eraan gaat geven. Het eerste punt is van groot belang, omdat je meerdere uren in een gordel zal doorbrengen in verschillende omstandigheden. Je moet ook kijken naar de juiste maat en of het model voor vrouwen, mannen of kinderen is.

Grotendeels ontleend aan https://www.fitforbeach.nl/klimgordel/#Wat_is_een_klimgordel_precies  en  http://www.upandunder.co.uk/Outdoor/Caving/Harnesses/

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel