Hoe kies je een goed canyoning wetsuit / canyoning pak?

 Een wetsuit houd je warm tijdens canyoningen en alle andere watersporten.

CanyonZone heeft hier aangegeven waar je rekening mee dient te houden bij de keuze van je canyoning pak. Zie voor het assortiment Canyoning Neopreen kleding.

Waarom dragen we een wetsuit in het water?

 Het belangrijk een geschikte wetsuit uit te kiezen. Hoe meer warmte je behoud, des te langer je in het water kunt blijven en hoe meer plezier je kunt ervaren. Beschouw de dikte van het neopreen als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. Die dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3 of 3/2 millimeter (het eerste getal staat voor de dikte van het pak op de benen en het tweede getal voor de dikte van de armen). Een wetsuit van 2/2  millimeter is niet warm genoeg om in de herfst en winter

Als je het water in gaat komt er water in je wetsuit en je suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten. Erg handig want het water warmt je op met je eigen lichaamswarmte. De ideale wetsuit voor in de herfst: de 3/2 millimeter. Deze wetsuits zijn minder dik aan de armen zodat je makkelijker kunt bewegen. Bij temperaturen onder de 17°C kies je voor de 4/3 millimeter. Over het algemeen geldt: hoe dikker het neopreen van je wetsuit, hoe warmer die je houdt. De wetsuit 5/4 mm is de beste bescherming tegen zeer koud water.
 Opmerking: soms vind je een wetsuits van 5/4/3 mm (dat is het geval met ons damesmodel). Dit is een combinatie tussen een 4/3 mm en een 5/4 mm wetsuit.
Als er water doorstroomt, blijft het niet warm, maar het is prima als er iets doorheen stroomt. Wetsuits zijn ontworpen om water binnen te laten en dat water vervolgens vast te houden, waardoor je lichaam het opwarmt en je dus warm houdt. Droogpakken of dry suits houden je warm en droog, wetsuits houden je warm en nat
Daarnaast zorg het neopreen dat in je wetsuit zit voor de isolatie van je lichaam.
Zit je wetsuit te ruim? Dan komt er steeds (koud) water in je wetsuit.

Wetsuits zijn er in de volgende diktes:

  • 2/1 mm
  • 3/2 mm
  • 4/3 mm
  • 5/3 mm en 5/4 mm

Een wetsuit van 4/3, bijvoorbeeld, is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Het pak is dan op de borst 4 millimeter en bij de benen 3 mm dik.

Watertemperatuur is de beslissende factor bij het kiezen van een wetsuit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tabel is per watertemperatuur de geschikte dikte aangegeven.
Echter is de 
Gevoelstemperatuur (windchill factordaarnaast net zo belangrijk. Des te langer je lichaam boven het water zal zijn, des te belangrijker wordt de windchill factor.

WATER
TEMPERATUUR
 WETSUITMAAT
ONDER 3°HEEL
ERG
KOUD
WETSUIT TUSSEN
6/5MM EN 7MM DIK.
TUSSEN DE 4-7 °ERG
KOUD
WETSUIT TUSSEN
5/4MM EN 6/5MM
TUSSEN DE 8-11°KOUDWETSUIT TUSSEN
4/3MM EN 5/4MM
TUSSEN DE 12-17°KOELWETSUIT TUSSEN
3/2MM EN 4/3MM
TUSSEN DE 18-20°WARMWETSUIT VAN 2MM
TUSSEN DE 21-25°LEKKER
WARM
WETSUIT VAN 1MM
BOVEN DE 26°TROPISCHWETSUIT MET
UV BESCHERMING
VAN LYCRA (UV LYCRA)

  ​Gevoelstemperatuur (windchill)

In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind.
Warmteverlies drukken we uit in een gevoelswaarde van de temperatuur: de gevoelstemperatuur. Het verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur is een maat voor extra warmteverlies.

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert ©KNMI

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert

Matariaal Neopreen

 Wetsuits worden over het algemeen van neopreen gemaakt. Neopreen is het flexibele rubber. Een soort schuim, gemaakt uit aardolie. In moeilijke termen is neopreen of polychloropreen een elastomeer of synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. De minibelletjes in neopreen zorgen voor de isolatie van je lichaam.

De mate van elasticiteit en isolatie zorgen voor het verschil in de prijzen van wetsuits. De kwaliteit van neopreen kan dus heel erg verschillen en zorgen voor grote prijsverschillen. Neopreen is gemaakt uit aardolie en sterk uiteenlopend van kwaliteit een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft.

 

 

Wat draag je eigenlijk onder een wetsuit?

Ofterwijl, ben je naakt onder een wetsuit? Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit.
OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag
dan een badpak of strakke zwembroek onder de wetsuit. Er is beperkt schuren en het wetsuit voelt als een tweede huid.
Zwemkleding voor dames is perfect voor onder wetsuits. Ze zijn ondersteunend en elimineren wrijving.
Afhankelijk van je pakdite en de temperatuur wordt een neopreen hemd / shirt aanbevolen.

Mag er water in mijn wetsuit komen?

Wetsuits zijn ontworpen om water binnen te laten en dat water vervolgens vast te houden, waardoor je lichaam het opwarmt en je dus warm houdt. Droogpakken of dry suits houden je warm en droog, wetsuits houden je warm en nat.

Overzicht Kennisbank Canyoning: Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel