Wat is een canyon quickdraw / canyon klimsetje?

 Een Canyon Quickdraw is een een klimsetje

De canyon quickdraw combineert krachtige, compacte (vergrendelings-)karabiners met een (quick-draw) sling om een essentieel werktuig / uitrusting te krijgen met een scala aan toepassingen in de buitensport.

CanyonZone vindt het belangrijk dat je zelf je canyon klimset naar eigen behoefte kan samenstellen. De keuze van de karabiners en de slinglengte zijn daarbij daarbij belangrijke aspecten.

Welke Karabiners gebruik je in een Canyon QuickDraw

Over het algemeen kan elke gewone niet-vergrendelende karabijnhaak worden gebruikt voor een quickdraw. Klassieke variaties hebben een volledig aluminium niet-vergrendelende karabijnhaak aan zowel het "vaste punt" (het uiteinde dat wordt aangesloten op de haak) en het uiteinde van het touw (het uiteinde dat wordt aangesloten op het touw).
Karabijnhaken met schroefslot worden de laatste jaren bijna uitsluitend gebruikt. Het voordeel is dat de neus van de karabijnhaak niet in de haak kan vastraken. Dit verbetert de "handeling" van quickdraws aanzienlijk.
Quickdraws kan je ook maken met karabijnhaken met draadpoort. Het voordeel van deze samenstelling is dat de sluiting niet aan elkaar vriest bij ijzige temperaturen. Ze zijn ook veiliger omdat ze minder vatbaar zijn voor whiplash als de karabijnhaak de rots raakt, wat betekent dat ze minder snel een "open poort" laadscenario ondergaan.
Sommige quickdraws zijn voorzien van draadkarabiners met een keylock-achtig systeem, die de voordelen van beide karabijnhaken combineren. Andere quickdraws gebruiken een combinatie van verschillende karabijnhaken.
Wat je persoonlijke voorkeur ook is, het is gemakkelijk om de juiste quickdraw voor je samen te stellen.

Speciale Samenstelling van een Canyoning Quickdraw

Naast de hierboven genoemde quickdraws zijn er nog enkele andere speciale ontwerpen. Bijvoorbeeld quickdraws met vergrendelingskarabiners aan beide uiteinden. Dit ontwerp is ideaal voor bijzonder belangrijke tussenliggende zekeringspunten, omdat het gevaar van een open poort aanzienlijk wordt verminderd.

Dyneema of Nylon dogbones / slinge

Een andere vraag die onvermijdelijk opkomt bij het kopen van quickdraws is die van het slinge- / dogbone-materiaal.
Dyneema heeft het voordeel dat het veel lichter is en wordt gebruikt voor quickdraws waarbij het gewicht tot een minimum beperkt blijft. Nylon is zwaarder, maar minder gevoelig voor UV-straling. Nylon stroppen zijn ook iets breder en hebben daarom vaak de voorkeur van beginners, ze zijn veel gemakkelijker vast te pakken dan dunnere Dyneema quickdraws. Een ander praktisch detail om op te letten, zijn rubberen houders op de quickdraw. Ze voorkomen dat de karabijnhaak aan het touw in het dogbone draait. Dit verbetert de veiligheid verder en maakt het knippen van het touw in de quickdraws nog gemakkelijker.

Voor een uitgereider advies voor het samenstellen van je set zie: Klimset kiezen doe je zo!

Bekijk CanyonZone's assortiment klimsetjes.

Vraag advies als je twijfelt wat voor jou gebruik is aan te raden.

Overzicht Kennisbank Vaktermen voor canyoning en caving (speleologie): Ga terug

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel