Hoe loop ik mijn schoenen goed in?

 Je kent vast het gevoel van nieuwe canyonschoenen of speleologie laarzen/schoenen die je hebt gekocht, maar die nog niet comfortabel zitten. Het levert altijd frustratie op, want bij het passen zaten ze nog zo lekker, terwijl je nu nog geen dag op deze schoenen heb gelopen en overal irritatie voel.
Geduld is echter een schone zaak. Want na een paar keer op de schoenen te hebben gelopen zitten ze ineens prima. Je hebt aan de schoenen kunnen wennen en ze zijn nu ingelopen.
Als je outdoor activiteiten gaat doen, zoals canyoningen, speleologie, via ferrata of bergwandelen dan zijn goede en juiste schoenen belangrijk. Uren achter elkaar lopen is onmogelijk als één van de voeten een pijnlijke blaar heeft opgelopen. Voor dat je de activiteiten gaat doen is het prettig om te weten dat je schoenen goed zitten en het geen irritatie oplevert.
Om dit zeker te weten doe je er ook bij "sport"schoenen goed aan deze in te lopen..

Is inlopen van Canyon- Speleologieschoenen noodzakelijk?

Moderne outdoor- / sportschoenen hebben niet de problemen van eerder. De schoenen van tegenwoordig bestaan uit een constructie- en materiaal dat goed is afgestemd op een probleemloos loopcomfort.
Dus ten opzichte van de schoenen van vroeger is inlopen minder noodzakelijk dan het is geweest.
Maar de ene voet is de andere voet niet. Voeten moeten altijd wennen aan de schoenen. En de schoenen moeten zich altijd aanpassen aan de voet. Anders kan de voet er ook niet aan wennen.
Als je de schoenen kunt inlopen, dan raden wij dat absoluut aan. Op die manier weet je zeker dat je voeten en schoenen een goede verstandhouding hebben tijdens een activiteit waarin je veel gaat lopen.

Hoe kun je Canyon- Speleologieschoenen inlopen?

Laten we vooropstellen dat je alert moet zijn op de schoenen die je koopt. Want je kunt schoenen inlopen, maar als de schoenen totaal niet bij je voeten passen, dan heeft ”inlopen” geen enkel effect. Zie ook bij FAQ: Waar moet je op letten bij de keuze van een canyoning schoen?
Schoenen zijn producten die je moet voelen. Je moet weten hoe de schoenen voelen en of ze aansluiten met jouw voeten.
Voelt het niet goed aan probeer dan een andere maat of merk. Bij CanyonZone kan je altijd niet gebruikte schoenen omruilen voor een ander paar.
Maar zelfs bij schoenen die meteen goed voelen kan het inlopen van de schoenen belangrijk zijn.
Er zijn een paar tips hoe je dat het beste kunt doen.

Loop met je nieuwe schoenen door huis

Ben je een dag thuis? Trek dan je nieuwe schoenen aan!
Je schoenen thuis inlopen heeft 2 voordelen:

  • Je kunt ze, als blijkt dat ze niet lekker zitten, gemakkelijker ruilen in de winkel. Als je de schoenen eerst binnenshuis inloopt, dan worden ze niet vies waardoor het voor de winkel geen probleem is de schoenen terug in ontvangst te nemen.
  • En ook niet onbelangrijk: als je last krijgt van de schoenen, dan kun je ze gemakkelijk uittrekken en andere schoenen aantrekken.

Zijn ze goed bevallen?

Heb je er 2 of 3 dagen thuis mee rondgewandeld en bevallen ze goed? Dan kun je de buitenlucht opzoeken en meer afstanden afleggen.
Diep van binnen weet je in deze fase allang of het wat gaat worden ja of nee, maar soms is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.
Je moet het namelijk opbouwen, want de schoen moet zich gaan aanpassen aan de vorm van je voet.

Heb je haast?
Vertrek je bijna en wil je de schoenen vooraf snel inlopen? Dan kun je een snelle methode gebruiken. Maak de schoenen nat, om ze vervolgens droog te lopen. Let echter wel op: schoenen met een zacht binnenwerk kunnen hier bij beschadigen!

Geef je schoenen het gewenste onderhoud

Impregneer je schoenen vóór vertrek, zodat ze water- en vuil afstoten en soepel blijven. Hierdoor zal de schoen altijd de vorm van jouw voet nastreven, waardoor er geen pijnlijke ongemakken ontstaan.Je kunt schoenen impregneren met een spray of een crème.
Na gebruik is de geur van je schoenen vaak niet prettig. Geurige en vochtabsorberende schoenontgeurders zijn een uitkomst.

Gebruik de juiste sokken

Neopreensokken dragen veel bij aan het loopcomfort van de canyonschoenen. Door sokken aan te trekken zit de voet goed in de schoen.
Goede sokken zijn niet te ruim, maar ook niet te krap. Bij speleologie sokken zijn ze niet te warm, maar ook niet te koud. Vaak heb je zweet doorlatende sokken (niet van katoen) nodig.

Buitensportschoenen oprekken

Zitten de schoenen na enige tijd dat je ze hebt gekocht nog steeds niet comfortabel?
Dan kun je ervoor kiezen de schoenen op te rekken. Schoenmakers weten precies hoe ze leren schoenen kunnen oprekken en vormen.
Zie dit wel als een laatste oplossing om lekker in je schoenen te zitten. Vooral als je kunststofschoenen wilt oprekken loop je een risico. Het lijm of materiaal van de schoenen kan scheuren.

Streef naar het ja- effect

  • Echt waar: schoenen inlopen is belangrijk. Als je net nieuwe schoenen hebt gekocht en niet het optimale comfort ervaart, dan is het vaak een kwestie van geduld. De schoenen moeten zich aanpassen aan de voet, zodat de voet uiteindelijk kan wennen aan de schoen.
  • Het is zonde om veel geld te investeren in schoenen die je alleen maar pijnlijke ongemakken veroorzaken. Dit kan ook van invloed zijn op de prachtige buitensportervaring die je wilt gaan maken.
  • Streef naar de schoenen waarbij je, als je ze past, meteen het gevoel krijgt: ”Ja, dit zijn ze!”. Want vaak weet je het al op het moment dat je de schoenen hebt aangetrokken.

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel