Wat is geschikte onderkleding voor canyoning en / of speleologie?

Wanneer draag je thermokleding bij canyoning en speleologie?

 Thermokleding is een andere naam voor thermo ondergoed
Thermokleding is van onschatbare waarde als je activiteiten gaat doen in koude- of warme weersomstandigheden. De waarde van deze kleding moet je in kunnen zien (mocht je hier nog over twijfelen). Het is verstandig om thermokleding te gaan dragen als het rond de tien graden boven nul is. Wanneer je stilstaat koel je namelijk al snel af en kan je anders last krijgen van onderkoeling.

Aan jouw de keuze of en van welke thermokleding je gebruik gaat maken. 

Wat is thermokleding?

Thermokleding draag je altijd direct op de huid. Daarmee versterk je de functie van thermokleding. Als je laagjes onder de thermokleding gaat dragen, dan verliest het volledig zijn functie.
Onder warme weersomstandigheden geeft thermokleding verkoeling en onder koude weersomstandigheden blijf je door thermokleding lekker warm. Thermokleding bestaat uit merinowol of synthetisch materiaal.

Waar is thermokleding van gemaakt?

Thermokleding wordt van verschillende materialen gemaakt, waarbij veelal kunststof wordt gebruikt. Kunststoffen zoals polyester nemen namelijk weinig vocht op en zijn uitermate geschikt voor het afvoeren van zweet naar buiten.
Soms wordt polyester gecombineerd met polyamide, een soortgelijke kunststof. Polyamide is net iets sterker en vormvaster dan polyester, maar ook erg elastisch. Een andere kunststof die vaak wordt toegevoegd is elastaan, dit zorgt voor stretch.
Sommige merken kiezen ervoor om merino wol te verwerken in thermo ondergoed. Merino wol is net als polyester erg geschikt voor thermokleding. Het materiaal isoleert, ademt en kriebelt niet. Een ander groot voordeel van merino wol is dat het reukloos is en daardoor is het perfect voor langere reizen waarbij je niet teveel kleding mee kunt nemen.

Hoe werkt thermokleding bij canyoning en speleologie?

Even voor alle duidelijkheid: thermokleding werkt alleen als je gaat bewegen. Je krijgt het dus niet meteen warm als je thermokleding aantrekt. Het begint pas te werken zodra je gaat bewegen.
Je haalt het maximale uit thermokleding als je jouw lichaam het werk laat doen. Door te gaan bewegen krijg je het warm. En door de warmte die je lichaam afgeeft kan de thermokleding zijn werk doen.
Maar wat is dan het grootste voordeel van thermokleding. Ten opzichte van andere kleding houdt thermokleding warmte vast, maar transporeert het wel vocht (dus zweet). Je krijgt dus geen natte rug en die wil je ook graag voorkomen als je lekker warm wilt blijven.

Is alle thermokleding hetzelfde?

Nee. Het hangt er namelijk vanaf welke activiteit je gaat doen.
Hoe dikker de thermokleding en hoe actiever de activiteit, hoe warmer je het krijgt.

Draag ik alleen thermokleding?

Je kunt verschillende lagen aantrekken, maar je moet er altijd rekening mee houden dat de thermokleding tegen de huid aangedragen wordt. Daarboven kun je prima een t-shirt dragen of, als het regent of hard waait, een jas.

Je kunt hier rekening houden met het 3 lagen systeem.

Het 3 lagen systeem bij kleding

Het 3 lagen systeem bestaat uit, ja.. het is echt waar: 3 lagen, namelijk:

  • De onderlaag
  • De tussenlaag
  • En de buitenlaag

De onderlaag

De onderlaag is de laag waar je thermokleding draagt. Deze laag zorgt voor zweetafvoer waardoor de huid lekker droog blijft.
Er is thermo ondergoed geschikt voor in de winter, maar ook voor in de zomer. De meeste thermokleding is te gebruiken in beide situaties, maar er is ook thermo ondergoed speciaal voor koud of warm weer.

De tussenlaag

De zweetafvoer van de onderlaag wordt door de tussenlaag verder afgevoerd. Daarnaast dient de tussenlaag als soort isolatie. Kleding die in de tussenlaag gedragen kan worden is een sportshirt of fleece.

De buitenlaag

Heb je het nog steeds koud of wil je je beschermen tegen bepaalde weersomstandigheden? Dan kun je een 3e laag aantrekken, de buitenlaag. Denk bij deze laag aan een canyon natpak / wetsuit of speleologie pak dat beschermd bij kou.

Raadt CanyonZone thermokleding aan bij canyoning en speleologie?

Ja, absoluut!
Bij verschillende activiteiten is thermokleding onmisbaar! Voor vragen neem gerust contact op.

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel