Welke schoenmaat heb ik nodig?

 Om dat te bepalen moeten we eerst veststellen wanneer je schoenen, over het algemeen, het best passen bij de meeste mensen.
De schoenmaat is gerelateerd aan de lengte van de voet.
Niet alleen de juiste schoenmaat (dat wil zeggen schoenlengte), maar ook de juiste schoenwijdte bepaalt het draagcomfort van een schoen.
Bij het bepalen van de verhouding tussen de lengte en de breedte van de schoen, gaat de schoenindustrie van gemiddelden uit. Bij brede of smalle schoenen wordt vaak een letter aan de schoenmaat toegevoegd (E, G, H, K of M).

Voetlengte:

Keuze van de juiste lengtemaat
De meeste schoenen vallen normaal op de maat.

Verder geldt:

 • Als u normaal halve maten draagt, en het model is echter alleen verkrijgbaar in hele maten, bestel dan de volgende grotere maat.

 • Als uw ene voet groter is dan de andere, kies dan altijd de maat van de grotere voet. Gebruik dan voorvoet zooltjes.

 • Is de (comfort)schoen één leest breder dan u normaal draagt, bijvoorbeeld een H-leest in plaats van uw gebruikelijke G-leest, neem dan een halve maat kleiner (zie verderop voor uitleg van de wijdtematen).

Mocht je niet zeker weten wat je maat is, dan kan je je voet opmeten met een centimeter zoals wordt getoond op de afbeelding van de voetmeting. Je gaat daarbij uit van de langste teen (dit kan overigens ook de 2e teen zijn).

HOE BEPAAL IK MIJN SCHOENWIJDTE?

Keuze van de juiste wijdtemaat

Een wijdtemaat is een indicatie van de breedte van een schoen ter hoogte van de bal en de wreef van de voet, dus een combinatie van balomvang en wreefomvang, en geeft aan hoeveel ruimte de voet in de schoen heeft. Een wijdtemaat herkent u aan de letter of het cijfer.

De schoenwijdte kan links en rechts verschillen (zoals gewoonlijk ook de schoenmaat, dat wil zeggen de schoenlengte tussen de linker en rechter voet varieert). Over het algemeen zijn bij rechtshandigen de rechter voeten iets breder en andersom. Het is daarom het beste, beide voeten te meten. Als je daarvoor de tijd of de bereidheid ontbreekt, kan je als rechtshandige je rechtervoet en als linkshandige je linkervoet meten. Zonder uitzondering bepaalt trouwens de maat van de bredere voet, welke schoenwijdte je voor je schoenen moet kiezen.

 1. Meet de breedte van je voet (zonder sok) met behulp van een meetlint terwijl ju staat. Als alternatief voor een meetlint kunt u ook een veter of een koord gebruiken en dit later met een liniaal meten.

 2. Je kunt de schoenwijdte het best niet ’s morgens, maar in de namiddag of ’s avonds meten, want dan heeft de voet de relevante breedte. Door de belasting van de dag en de dienovereenkomstig sterkere doorbloeding neemt hij in volume toe. En omdat ju immers wilt dat je schoenen ook ’s avonds perfect passen, is dat precies het juiste tijdstip voor het meten van de voetbreedte.

 3. Probeer om je gewicht gelijkmatig over beide voeten te verdelen omdat anders de sterker belaste voet breder wordt. Voor een nauwkeurige meting is het zinvol om je voetbreedte door een tweede persoon te laten meten.

 4. Leg het meetlint op het breedste punt van je voetbal helemaal om je voet. Houdt het meetlint daarbij losjes vast. De bal van je voet is het punt waar het eerst wrijvingen of pijnlijke drukplekken ontstaan (de bal van de voet bevindt zich onder de voorvoet).

 5. Het meetresultaat van uw schoenwijdte kunt je nu vergelijken met de onderstaande schoenwijdtetabel.

Schoenwijdte tabel

Als je schoenwijdte tussen twee waarden ligt, kies dan de eerstvolgende hogere waarde.

Wat is een normale Voetbreedte?

De schoenwijdten E en F horen bij smalle voeten.
Schoenwijdte G is een comfortabele wijdte voor mensen die schoenen met een normale breedte dragen.
Schoenwijdte H wordt aanbevolen voor stevige voeten.
De schoenwijdten K, L en M zijn comfort wijdten en speciaal aanbevolen voor zeer brede voeten.

Welke schoen past bij mij?
Niet alle merken die buitensportschoenen produceren vermelden de schoenwijdte.
Voor de canyoningschoenen in het assortiment van Canyonzone kan globaal gesteld worden:

 • Smalste leest schoenen:   La Sportiva
 • Normale leest:  Adidas en Fitwell
 • Brede leest: Bestard en Etché

Bij twijfel neem dan contact op.

Zie desgewenst  ook:
 Hoe loop ik mijn schoenen goed in?
 Hoe kies ik de beste canyoning-schoenen?

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel