Verzorging en onderhoud van outdoor-/zakmessen / scharen

Het goed onderhouden van je mes / schaar verlengt niet alleen de levensduu, het zorgt ook voor een veiligere en aangenamere snij- / knipervaring.

We raden je aan deze vijf regels te volgen om het mes in topconditie te houden:

1. Houd je mes scherp.
Met een bot mes kan een ongelukje snel gebeuren. Een algemene regel is dat je het mes regelmatig moet bijwerken of slijpen met een fijne keramische staaf of een fijne korrel, voordat de snede te bot wordt. Als je dit wel doet, hoeft je niet meer tijd te besteden aan agressieve schuurmiddelen en blijft uw mes langer in goede staat.

Er zijn talloze methoden om een snijrand op gereedschap met bladen te plaatsen. Van wetstenen, tafelslijpers, schuine keramische staven, diamantstenen, leren riemen en slijpers met een vaste hoek: er is geen tekort aan uitstekend gereedschap op de markt om aan je behoeften te voldoen. 

Houd bij het slijpen rekening met het doel van het mes en de juiste snedehoek om de beste snijprestaties voor de uit te voeren klus te verkrijgen. Een lage snedehoek van 15° zorgt voor een hoge scherpte en is geschikt voor keukenmessen, terwijl een hoge snedehoek van 25° meer geschikt is voor universele outdoormessen.
Houd deze richtlijnen in gedachten bij het kiezen van uw hoek:

 • Buitenmessen:
  • Jachtmes voor licht gebruik en detailsnijden: 20°
  • Jachtmes voor zwaar gebruik en snijden: 25°
  • Kamp-/survivalmes voor zwaar gebruik, typisch vaste lemmeten: 30°
 • Zakmessen voor EDC:
  • Heave-gebruik: 25°
  • Licht gebruik: 20°

Bovendien zal het kiezen van de juiste schuurkorrel afhangen van hoe bot of beschadigd je mesrand is. Hoe grover de korrel, hoe meer materiaal er wordt verwijderd. Om een rand opnieuw te profileren of vorm te geven, begint je met grofkorrelige materialen, zoals een diamantsteen met korrel 320 en gebruik je geleidelijk fijnere schuurmiddelen om de rand te slijpen en vervolgens aan te scherpen. Voor algemeen slijpen is een diamantsteen met korrel 600 geschikt, gevolgd door het gebruik van fijn keramiek om de rand aan te scherpen. Voor spiegelglans voltooit je het proces met een leren riem met een polijstmiddel.

2. Houd je mes schoon.
Voor een gemiddelde dagelijkse reiniging veegt je het mes af met een droge of licht bevochtigde, pluisvrije doek of papieren handdoek om vuil te verwijderen. Als er schurend materiaal op het mes zit, zoals zand of korrelig vuil, laat het mes dan voorzichtig onder water lopen voordat je het afveegt, om krassen op het mes te voorkomen.

Je kunt ook een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel gebruiken om het mes schoon te maken en aangekoekt materiaal te verwijderen. Zorg ervoor dat je het mes onmiddellijk droogt.

Als je merkt dat het mes moeilijk te openen of te sluiten is, moet je mogelijk de binnenkant van het handvat en rond het lemmet schoonmaken. Terwijl het mes droog is, gebruik je een oude tandenborstel met zachte haren om het vuil voorzichtig weg te schrobben, waar je ook maar met de tandenborstel kunt komen. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken een droge wattenstaafje, tandenstoker of een kwast met fijne punt. Perslucht kan ook helpen om hardnekkige pluisjes en vuil te verwijderen.

Voor moeilijk te verwijderen plekken, zoals boomsap en taperesten, gebruikt je ontsmettingsalcohol op een doek of wattenstaafje. Zorg ervoor dat je je mes onmiddellijk afspoelt nadat je ontsmettingsalcohol hebt gebruikt en grondig droogt.

3. Houd je mes droog.
Een trefzekere manier om roest op je mes te krijgen, is door het na gebruik nat te laten of het mes in een vochtige omgeving te bewaren. Na het wassen of gebruiken van uw mes veeg je eenvoudigweg het lemmet af en laat je het mes volledig drogen voordat u het opbergt. Dit is vooral belangrijk voor vaste messen die in leren hoezen zijn bewaard, omdat leer de neiging heeft vocht vast te houden en roestvorming op het mes kan veroorzaken.

4. Houd je mes goed geolied.
Er zijn een aantal uitstekende smeermiddelen op de markt om het draaipunt van uw vouwmes soepel te laten werken. Zodra je mes droog is, breng je een kleine hoeveelheid olie aan op het draaipunt of op andere bewegende delen van het mes. Het aanbrengen van een dunne laag olie op het blad kan ook de corrosieweerstand verhogen. Als u merkt dat natte smeermiddelen op petroleumbasis, zoals de aanbevolen 3-in-1-machineoliën, pluisjes en ander vuil aantrekken, kan je ook overwegen een droog smeermiddel op teflon-basis te gebruiken. Als je je mes voor voedsel gebruikt, overweeg dan om een voedselveilig smeermiddel te gebruiken, zoals plantaardige of minerale olie.

5. Houd uw mes in goede staat.
Een verbogen pocketclip of ontbrekende schroef maken je zakmes niet onbruikbaar. Wellicht zijn er vervangende onderdelen voor de meeste en schedes. 

De meeste eenvoudige aanpassingen, zoals het centreren van het mes of het vervangen van een handgreepschaal, kunnen worden gedaan met behulp van een Torx-bitschroevendraaier om fijne aanpassingen te maken aan draai- of handgreepschroeven. Het is belangrijk om de schroeven niet te vast aan te draaien. Je loopt het risico de schroefkop te beschadigen of de schroefdraden verkeerd uit te lijnen.

Voor ernstigere problemen waarbij het mes niet goed opent of sluit, kan het beste contact opnemen met onze klantenservice voor hulp. Het is belangrijk om de fabrieksgarantie te controleren voordat je het mes wijzigt of volledig demonteert; als je dit wel doet, kan de garantie komen te vervallen.

Scharen onderhoud

Een schaar heeft vier slijpkanten en is dus gevoelig voor weerstand.

 • Geef regelmatig jeschaar een druppeltje olie op het draaipunt bij de schroef.
 • Wrijf regelmatig de knipbladen schoon met een droge theedoek.
 • Veel van de ovenstaande adviezen gelden ook voor scharen.

Als u vragen of opmerkingen heeft neem dan contact op: Voor de klantenservice zie: Klantenservice van CanyonZone.

Overzicht Kennisbank Algemene canyoning en speleologie uitrusting : Ga terug.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 CanyonZone | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel